0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 8.

9 étel, amely felgyorsítja az öregedést

Az étrendünkben több olyan étel is szerepelhet, amelyek egészségkárosító hatásai révén felgyorsítják a szervezet öregedési folyamatát.

Cukros italok

Az üdítők és az olyan cukros italok, mint az édes tea, semmi előnyöset nem adnak a táplálkozás szempontjából, és rendszeres fogyasztásuk számtalan egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Ez főként azért van így, mert ezeknek az italoknak az összes kalóriája hozzáadott cukorból származik.

A magas cukortartalmú italok fogyasztása  hozzájárul a biológiai öregedéshez, mert fokozott oxidatív stresszt okoznak és gyulladási folyamatokat indítanak el a szervezetben.

Továbbá a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához és a fokozott zsírfelhalmozódáshoz, amelyek az elhízáshoz, a 2. típusú cukorbetegséghez és a szív- és érrendszeri betegségekhez

Bő olajban kisütött ételek

A sült ételek, mint a csirkefalatok, hamburgerek és sült krumpli gyakran tartalmaznak transzzsírokat, különösen akkor, ha a sütőolajokat újra és újra felhasználják – ami számos gyorsétteremben bevett gyakorlat.

Ezek a transzzsírok hozzájárulnak a szervezetben a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez, olyan folyamatokhoz, amelyek felgyorsítják a sejtek öregedését, és növelik az olyan, korral járó betegségek kockázatát, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.

Íme, hogyan vezethet az olajok újrafelhasználása transzzsírokhoz: Amikor az olajat többször melegítik, oxidáción és termikus lebomláson megy keresztül. Az ismételt melegítés hatására az olajban lévő telítetlen zsírsavak szerkezeti változásokon mennek keresztül és transz-zsírsavakká alakulnak.

A magas telítetlen zsírsavtartalmú olajok mint a szója-, napraforgó- vagy kukoricaolaj, amelyeket általában sütéshez használnak,  túlhevítés vagy újrafelhasználás esetén hajlamosa a transzzsírok kialakulására.

olajos chips szív és érrendszeri probléma

Burgonya chips

Gyakran kísértésbe esünk, hogy megragadjunk egy zacskó burgonyachipset, de mindannyian tudjuk, milyen nehéz megállni egy maréknál. ha szokásunkká vélik,  nem feltétlenül segít megállítani az öregedési folyamatot.

A kereskedelmi forgalomban lévő burgonyachipset is olajokban, magas hőmérsékleten sütik, itt is érvényes, hogy ez transzzsírok kialakulásához vezet. Emellett a keményítőtartalmú élelmiszerek, például a burgonya magas hőmérsékleten történő főzése során akrilamid keletkezhet, amelyet potenciális rákkeltő anyagnak tartanak, és amely hozzájárulhat a sejtkárosodáshoz és az öregedéssel kapcsolatos folyamatokhoz.

A burgonya chipsnek is magas a glikémiás indexe és a sótartalma is, ami együtt több problémát is okozhat, például potenciálisan felgyorsíthatja az erek és szervek öregedését.
Forrás: eatthis.com