Cukros italok
Az üdítők és az olyan cukros italok, mint az édes tea, semmi előnyöset nem adnak a táplálkozás szempontjából, és rendszeres fogyasztásuk számtalan egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Ez főként azért van így, mert ezeknek az italoknak az összes kalóriája hozzáadott cukorból származik.
Továbbá a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához és a fokozott zsírfelhalmozódáshoz, amelyek az elhízáshoz, a 2. típusú cukorbetegséghez és a szív- és érrendszeri betegségekhez
Bő olajban kisütött ételek
A sült ételek, mint a csirkefalatok, hamburgerek és sült krumpli gyakran tartalmaznak transzzsírokat, különösen akkor, ha a sütőolajokat újra és újra felhasználják – ami számos gyorsétteremben bevett gyakorlat.
Ezek a transzzsírok hozzájárulnak a szervezetben a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez, olyan folyamatokhoz, amelyek felgyorsítják a sejtek öregedését, és növelik az olyan, korral járó betegségek kockázatát, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.
Íme, hogyan vezethet az olajok újrafelhasználása transzzsírokhoz: Amikor az olajat többször melegítik, oxidáción és termikus lebomláson megy keresztül. Az ismételt melegítés hatására az olajban lévő telítetlen zsírsavak szerkezeti változásokon mennek keresztül és transz-zsírsavakká alakulnak.
Burgonya chips
Gyakran kísértésbe esünk, hogy megragadjunk egy zacskó burgonyachipset, de mindannyian tudjuk, milyen nehéz megállni egy maréknál. ha szokásunkká vélik, nem feltétlenül segít megállítani az öregedési folyamatot.
A kereskedelmi forgalomban lévő burgonyachipset is olajokban, magas hőmérsékleten sütik, itt is érvényes, hogy ez transzzsírok kialakulásához vezet. Emellett a keményítőtartalmú élelmiszerek, például a burgonya magas hőmérsékleten történő főzése során akrilamid keletkezhet, amelyet potenciális rákkeltő anyagnak tartanak, és amely hozzájárulhat a sejtkárosodáshoz és az öregedéssel kapcsolatos folyamatokhoz.