0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 8.

9 étel, amely felgyorsítja az öregedést

Az étrendünkben több olyan étel is szerepelhet, amelyek egészségkárosító hatásai révén felgyorsítják a szervezet öregedési folyamatát.

Cukros pékáruk

A pékáruk – gondoljunk csak a süteményekre, péksüteményekre, muffinokra és hasonlókra – mind ugyanúgy finomított lisztből készülnek, mint a fehérkenyér, és magas a hozzáadott cukortartalmuk is. Néha még egy kis transzzsírt is tartalmazhatnak. Mindezek a tényezők a gyulladás és az oxidatív stressz elősegítésével hozzájárulnak a biológiai öregedéshez.

cukros pékáru

Cukros gabonafélék

Bár a gabonapelyhek egészséges reggelit jelenthetnek, a piacon kaphatók nagy része tele van hozzáadott cukorral.  Ha pedig a kalóriák nagy részét cukorból szerzed be, különösen reggel, az gyors vércukorszint-emelkedést okozhat, ami arra készteti a szervezetet, hogy gyorsan inzulint szabadítson fel a cukorszint szabályozására. Idővel a vércukor- és az inzulinszint folyamatos ingadozása inzulinrezisztenciához és fokozott oxidatív stresszhez vezethet, ami hozzájárulhat a szervezet gyorsabb öregedési folyamataihoz. Emellett hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz, két olyan állapothoz, amely számos anyagcsereproblémával, például 2-es típusú cukorbetegséggel és szív- és érrendszeri betegségekkel jár együtt.

A magas cukortartalmú étrend  a bőrön is megmutatkozhat. A felesleges cukor reakcióba lép a szervezetben lévő fehérjékkel, például a kollagénnel és az elasztinnal, úgy hogy azokat  merevvé és kevésbé rugalmassá teszi, ez pedig a bőrön korai öregedési jelek formájában jelentkezik, ráncokat és megereszkedett bőrt eredményezhet.
juharszirup palacsinta

Gyümölcsszirupok

Az olyan édesítőszerek, mint az agavészirup, a kukoricaszirup és a juharszirup magas fruktóztartalmúak, és ezek túlzott fogyasztása is összefüggésbe hozható a  inzulinrezisztenciával, a májzsír felhalmozódásával és az emelkedett trigliceridszinttel, ami hozzájárul az anyagcsere-problémákhoz és a gyorsabb öregedéshez.  A finomított cukorhoz hasonlóan a túlzott fruktóz is károsíthatja a bőrben lévő kollagént és elasztint, ami hozzájárul a ráncokhoz, a csökkent rugalmassághoz és a bőr öregedéséhez. És ugyanúgy súlygyarapodáshoz, és a  2-es típusú cukorbetegség megnövekedett kockázatához vezethet.

A teljes értékű gyümölcsök választása az édesség érdekében, valamint a hozzáadott cukroktól és édesítőszerektől való függőség minimalizálása hozzájárulhat a jobb egészségügyi eredményekhez és potenciálisan lassíthatja az öregedési folyamatokat.

Forrás: eatthis.com