Cukros pékáruk
A pékáruk – gondoljunk csak a süteményekre, péksüteményekre, muffinokra és hasonlókra – mind ugyanúgy finomított lisztből készülnek, mint a fehérkenyér, és magas a hozzáadott cukortartalmuk is. Néha még egy kis transzzsírt is tartalmazhatnak. Mindezek a tényezők a gyulladás és az oxidatív stressz elősegítésével hozzájárulnak a biológiai öregedéshez.
Cukros gabonafélék
Bár a gabonapelyhek egészséges reggelit jelenthetnek, a piacon kaphatók nagy része tele van hozzáadott cukorral. Ha pedig a kalóriák nagy részét cukorból szerzed be, különösen reggel, az gyors vércukorszint-emelkedést okozhat, ami arra készteti a szervezetet, hogy gyorsan inzulint szabadítson fel a cukorszint szabályozására. Idővel a vércukor- és az inzulinszint folyamatos ingadozása inzulinrezisztenciához és fokozott oxidatív stresszhez vezethet, ami hozzájárulhat a szervezet gyorsabb öregedési folyamataihoz. Emellett hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz, két olyan állapothoz, amely számos anyagcsereproblémával, például 2-es típusú cukorbetegséggel és szív- és érrendszeri betegségekkel jár együtt.

Gyümölcsszirupok
Az olyan édesítőszerek, mint az agavészirup, a kukoricaszirup és a juharszirup magas fruktóztartalmúak, és ezek túlzott fogyasztása is összefüggésbe hozható a inzulinrezisztenciával, a májzsír felhalmozódásával és az emelkedett trigliceridszinttel, ami hozzájárul az anyagcsere-problémákhoz és a gyorsabb öregedéshez. A finomított cukorhoz hasonlóan a túlzott fruktóz is károsíthatja a bőrben lévő kollagént és elasztint, ami hozzájárul a ráncokhoz, a csökkent rugalmassághoz és a bőr öregedéséhez. És ugyanúgy súlygyarapodáshoz, és a 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett kockázatához vezethet.
A teljes értékű gyümölcsök választása az édesség érdekében, valamint a hozzáadott cukroktól és édesítőszerektől való függőség minimalizálása hozzájárulhat a jobb egészségügyi eredményekhez és potenciálisan lassíthatja az öregedési folyamatokat.