0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

9 étel, amely felgyorsítja az öregedést

Az étrendünkben több olyan étel is szerepelhet, amelyek egészségkárosító hatásai révén felgyorsítják a szervezet öregedési folyamatát.

Virsli és egyéb felvágottak

Egy szalonna, tojás és sajt egy hétköznap reggel vagy egy grillezett hotdog egy nyári sütögetésen nem jelent semmi okot az aggodalomra, de a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása  nem okos lépés.

A feldolgozott húsok telített zsírokban gazdagok, és gyakran tartalmaznak tartósítószereket, például nitrátokat, amelyek hozzájárulhatnak a biológiai öregedéshez, mivel elősegítik a krónikus gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben. Ezek a tényezők felgyorsítják a sejtek öregedését, és növelik az olyan, korral járó betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek.  Emellett a feldolgozott húsok fogyasztása olyan vegyületek képződéséhez kapcsolódik, amelyek károsíthatják a DNS-t és a fehérjéket, tovább súlyosbítva ezzel az öregedési folyamatot.

csemegehúsok nátriumtartalma szív és érrendszeri problémák

A sonka, a szalámi és a szeletelt pulykamell mind-mind finom szendvics alapanyagok, de nem szabad, hogy a mindennapi étrend részei legyenek. A csemegehúsok gyakran magas tartósítószer-, például nátrium- és nitráttartalmúak.

Vegyük példaként a csomagolt sonkát, amiből mindössze három szelet körülbelül 652 milligramm nátriumot tartalmaz, ami a napi érték 27%-a. A csemegehúsok magas nátriumtartalma hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és a szív- és érrendszeri problémákhoz, amelyek kulcsfontosságú tényezői az időskori egészségromlásnak.

Alkohol

 Egy pohár bor a vacsorához vagy alkalmanként néhány koktél egy partin nem okoz tartós károkat, ha az alkohol főszereplővé válik a mindennapokban, az igen.

Az alkohol három kulcsfontosságú módon is növelheti a kronológiai életkort.

Először is, vízhajtó, ami azt jelenti, hogy több vizeletet távozik a szervezetből. Ez dehidratációhoz vezethet, ami száraz és fakó bőrt eredményezhet, és növeli a ráncok kialakulásának valószínűségét. Az alkohol akadályozza a létfontosságú tápanyagok, például a B12-vitamin és a folsav, valamint az antioxidánsok felszívódását, ami veszélyezteti a sejtek egészségét, és hozzájárul a kognitív hanyatláshoz, növelve az olyan, korral járó neurológiai rendellenességek kockázatát, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Továbbá májkárosodást okozhat, beleértve a zsírmájat, a májgyulladást és a májzsugorodást.

Finomított fehér liszt

fehér barna kenyér

A fehér kenyér, a bagett, a perec és a tészta, mind finomított gabonából készülnek, amelyektől megfosztják azokat a rostokat és tápanyagokat, amelyek a gabonát eleve egészségessé teszik. Ezért ezeknek az élelmiszereknek magas a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy gyors vércukor- és inzulinszint-emelkedéshez vezethetnek. Ez a kiugrás és az azt követő vércukorszint-csökkenés oxidatív stresszt és gyulladást okozhat, ami felgyorsítja a sejtek öregedését.

A rostok és alapvető tápanyagok hiánya megfosztja a szervezetet a kulcsfontosságú öregedésgátló anyagoktól – például a B-vitaminoktól, antioxidánsoktól, E-vitamintól és ásványi anyagoktól -, ami még inkább hozzájárul az öregedési folyamathoz.

Forrás: eatthis.com