Virsli és egyéb felvágottak
Egy szalonna, tojás és sajt egy hétköznap reggel vagy egy grillezett hotdog egy nyári sütögetésen nem jelent semmi okot az aggodalomra, de a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása nem okos lépés.
A feldolgozott húsok telített zsírokban gazdagok, és gyakran tartalmaznak tartósítószereket, például nitrátokat, amelyek hozzájárulhatnak a biológiai öregedéshez, mivel elősegítik a krónikus gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben. Ezek a tényezők felgyorsítják a sejtek öregedését, és növelik az olyan, korral járó betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek. Emellett a feldolgozott húsok fogyasztása olyan vegyületek képződéséhez kapcsolódik, amelyek károsíthatják a DNS-t és a fehérjéket, tovább súlyosbítva ezzel az öregedési folyamatot.
Vegyük példaként a csomagolt sonkát, amiből mindössze három szelet körülbelül 652 milligramm nátriumot tartalmaz, ami a napi érték 27%-a. A csemegehúsok magas nátriumtartalma hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és a szív- és érrendszeri problémákhoz, amelyek kulcsfontosságú tényezői az időskori egészségromlásnak.
Alkohol
Egy pohár bor a vacsorához vagy alkalmanként néhány koktél egy partin nem okoz tartós károkat, ha az alkohol főszereplővé válik a mindennapokban, az igen.
Először is, vízhajtó, ami azt jelenti, hogy több vizeletet távozik a szervezetből. Ez dehidratációhoz vezethet, ami száraz és fakó bőrt eredményezhet, és növeli a ráncok kialakulásának valószínűségét. Az alkohol akadályozza a létfontosságú tápanyagok, például a B12-vitamin és a folsav, valamint az antioxidánsok felszívódását, ami veszélyezteti a sejtek egészségét, és hozzájárul a kognitív hanyatláshoz, növelve az olyan, korral járó neurológiai rendellenességek kockázatát, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Továbbá májkárosodást okozhat, beleértve a zsírmájat, a májgyulladást és a májzsugorodást.
Finomított fehér liszt
A rostok és alapvető tápanyagok hiánya megfosztja a szervezetet a kulcsfontosságú öregedésgátló anyagoktól – például a B-vitaminoktól, antioxidánsoktól, E-vitamintól és ásványi anyagoktól -, ami még inkább hozzájárul az öregedési folyamathoz.