0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Az 5 legjobb koleszterinszint-csökkentő étel

A koleszterin szó hallatán sokak fejében megszólalnak a vészharangok, pedig elengedhetetlen egészségünk szempontjából. Ám a modern táplálkozás velejárója, hogy egyre többen küzdenek megnövekedett koleszterinszint értékekkel.

 Avokádó

avokádó

Sokak HDL-koleszterinszintje alacsony, pedig ez a jó koleszterin elengedhetetlen szervezetünk normál működése szempontjából. Az avokádó segíthet növelni ennek értékét, valamint gazdag szterinekben, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és rostban is, melyek mind hozzájárulnak a kedvező koleszterinszinthez.

Növényi olajak

olíva olaj

A leggyakrabban használt verzió, az olívaolaj javíthatja a HDL-koleszterinszintet. De ne csak olívaolajban gondolkozzunk!

Próbáljuk ki az olyan növényi olajokat is, mint például az avokádó, szezámmag vagy földimogyoró felhasználásával készült olaj.

Ezek antioxidánsokat, szterineket tartalmaznak, melyek csökkentik a rossz koleszterintea valamint a trigliceridszintet.

Olajos halak

lazac

A British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány alapján, azok, akik legalább 225 gramm olajos halat fogyasztanak hetente, jelentősen kedvezőbb koleszterinértékekkel rendelkeznek, mint akik étrendje kevesebb mennyiségben tartalmazza őket.

Legyen szó makréláról, lazacról vagy szardíniáról, mindegyik fogyasztása ajánlott egészségünk érdekében!

Ez is érdekelheti:

Hány vegetáriánus él a Földön?

Miért jó választás a szardínia, ha halat szeretnénk enni?

Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.