0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 11.

Esszük, nem esszük?

Van egy mondás, miszerint minden ehető, ami mozog. Ami nem, sokszor még az is… Érdekes téma, hogy a világ egyes területein mit esznek az emberek, és mit nem. Sokszor ez hozzáférhetőség, megszokás és kultúra kérdése.

Bizonyos területeken, mint Polinéziában vagy a Kolumbusz előtti Mexikóban szintén fogyasztottak kutyahúst. Lengyelország egyes vidéki részein úgy tartják, hogy a kutya zsírjának gyógyító tulajdonságai vannak. Hasonlóképpen a németországi Coswig (Anhalt) városában is hagyománya volt a kutyahús fogyasztásának. Egy kínai kutyahús-kereskedővel készített CNN-riport szerint az éttermekbe eladott kutyákat különleges farmokon nevelik, de mindig megvan annak az esélye, hogy az ételnek eladott eb valakinek az elveszett háziállata, bár a kedvtelésből tartott fajták nem számítanak ehetőnek.

Az iszlám étkezési szabályok szerint a kutyahús haram, azaz a fogyasztása tilos (csak végveszélyben megengedett). A kutyahús fogyasztása a zsidó vallási előírásokkal sem egyeztethető össze, a kutya nem kóser állat.

Mindössze 2023 áprilisában került napirendre, hogy a dél-koreai kormánypárt (PPP) a kutyák és a macskák vágását és húsuk forgalmazását tiltó törvénytervezetet nyújtott be.

Az állatvédelmi törvény módosítása lehetővé tenné, hogy a kormány támogatást nyújtson azoknak a kutya- és macskahússal foglalkozó vállalkozásoknak, amelyek önként felhagynak ezzel az üzlettel vagy más vállalkozásba fognak.

Az utóbbi évtizedekben már Dél-Koreában is egyre kevesebben fogyasztanak kutyahúst,

részben azért, mert a világtársadalom elítéli e hagyományt, a tradíció mellett kiállók szerint viszont nem lehet korlátozni azt a jogot, hogy az emberek szabadon választhassák meg, mit esznek. (a törvény a cikk nyomtatott változatának megjelenése óta elfogadásra került, bővebben ide kattintva olvashatnak róla /a szerk.)

A képen egy ketrecben lévő kutya látható a szöuli elnöki hivatal előtti tüntetésen, 2023. november 30-án. Fotó: Reuters/Kim Hong-Ji

Szarvasmarha, sertés és sokan mások…

A szarvasmarha a hinduizmus szent állata. Szentnek tartják a tejét, a belőle készült tejtermékeket, de még a trágyáját is. Sok nomád kultúrában a marhák száma a vagyon fokmérője és státusszimbólum, emiatt ritkán vágnak belőlük.

Tisztátalan állatok egyes vallások szerint azok, amelyeket az adott vallás szent iratai vagy hagyományai meg nem ehetőnek vagy utálatosnak tartanak.

A Korán szerint a dögöt, a vért, a disznót és a nem Allahnak áldozott állatokat nem szabad megenni.

Látható, hogy minden kultúrának és vallásnak megvannak és voltak a maga étkezési szokásai. Egyes népek a hattyút is megeszik, máshol nem. Évtizedekkel ezelőtt a varjúfióka is kedvelt húsalapanyag volt hazánkban, napjainkban ez nem jellemző már, és az egyik szarvasi étteremben a mai napig lehet kapni rántott békacombot, mely külföldi tenyésztett állományból származik, hiszen hazánkban az összes kétéltű védett.

Jól látszik tehát, hogy bár a háztáji haszonállattartás jelentősen visszaszorult hazánkban is, ám a húsalapanyagaink változatosságának bővülését csak a fogyasztói szokások korlátozzák, vagy bővítik.

Ez is érdekelheti:

Sajtízű szobanövényt is kóstoltunk – mindenki túlélte

Gasztronómiai orosz rulett: a világ hét legveszélyesebb élelmiszere

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: