0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 17.

Az 5 legkönnyebben emészthető élelmiszer

A könnyen emészthető élelmiszerek tulajdonsága, hogy élelmi rost- és zsírtartalmuk egyaránt alacsony. Az állag sem mindegy: minél puhább, jól rágható a falat, annál egyszerűbb dolga van gyomrunknak.

Egy-két fehérjeforrás

tükörtojás

Bár a hústermékekben nincsen rost, mégis nehézségekbe ütközhet emésztésük, ha azok túl rágósak, kemények, zsírosak.

Gyomorbántalmak során együnk inkább könnyebben fogyasztható fehérjeforrásokat, például tojást vagy darált baromfihúst.

De a magvajak, a tofu is jó választások lehetnek, ha könnyen emészthető ételek után néznénk.

Levesek, smoothiek, pürék

smoothie

Az ételek elkészítési módja nagyban befolyásolja azok emészthetőségét. Annak ellenére, hogy a turmixoláshoz hasonló eljárások nem csökkentik az élelmiszerek rosttartalmát, mégis könnyebben emészthetővé teszik őket. Ez amiatt van, mert ekkor kisebbé válnak a rostrészecskék.

A bogyós gyümölcsök magjaik révén bővelkednek rostban, ám ha smoothieként fogyasztjuk őket, megkönnyíthetjük a lebontásukkal járó emésztési folyamatokat.

Mit a legnehezebb megemészteni?

babsaláta

Habár minden szervezet más, vannak élelmiszerek, melyekkel a legtöbb ember gyomra nehezebben birkózik meg. Ezek közé tartozik a brokkoli, a karfiol, a hagyma, a gránátalma, a bab, a lencse, a zsíros pattogatott kukorica, a fűszeres ételek, az alkohol, a koffeintartalmú italok, a felvágottak, az aszalt gyümölcsök, az édesítőszerek, a citrusok és a paradicsom-alapú ételek.

Ha emésztési panaszokkal küzdünk,a mielőbbi gyógyulás érdekében próbáljuk meg ideiglenesen elhagyni ezeket étrendünkből.

Ez is érdekelheti:

10 intő jel, hogy rosthiányban szenved

Gasztronómiai orosz rulett: a világ hét legveszélyesebb élelmiszere

Forrás: health.com

Magazin ajánló: