Egy-két fehérjeforrás
Bár a hústermékekben nincsen rost, mégis nehézségekbe ütközhet emésztésük, ha azok túl rágósak, kemények, zsírosak.
De a magvajak, a tofu is jó választások lehetnek, ha könnyen emészthető ételek után néznénk.
Levesek, smoothiek, pürék
Az ételek elkészítési módja nagyban befolyásolja azok emészthetőségét. Annak ellenére, hogy a turmixoláshoz hasonló eljárások nem csökkentik az élelmiszerek rosttartalmát, mégis könnyebben emészthetővé teszik őket. Ez amiatt van, mert ekkor kisebbé válnak a rostrészecskék.
Mit a legnehezebb megemészteni?
Habár minden szervezet más, vannak élelmiszerek, melyekkel a legtöbb ember gyomra nehezebben birkózik meg. Ezek közé tartozik a brokkoli, a karfiol, a hagyma, a gránátalma, a bab, a lencse, a zsíros pattogatott kukorica, a fűszeres ételek, az alkohol, a koffeintartalmú italok, a felvágottak, az aszalt gyümölcsök, az édesítőszerek, a citrusok és a paradicsom-alapú ételek.
Ez is érdekelheti:
10 intő jel, hogy rosthiányban szenved
Gasztronómiai orosz rulett: a világ hét legveszélyesebb élelmiszere