0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

A macskák faragtak belőlünk embert?

A macskafélék kb. 25 millió éve léteznek. Újabb fajaik legalább tízmillió éven át, jóval az ember feltűnése előtt uralták a Föld majd minden szegletét, mivel az emberre leginkább hasonlító állatok csak nagyjából 2,5 millió évvel ezelőtt jelentek meg.

És mi történt azután? Bolygónk nem egy békés játszótér. Itt minden élőlény minden egyes nap az életéért harcol. Szóval mivel mindenki igyekszik túlélni, elkerülhetetlen, hogy ne ütközzenek az érdekek.

Kompromisszumot nem ismerő csúcsragadozók

Míg más ragadozók (medvék, farkasok, kutyák) sok növényi táplálékot is el tudnak fogyasztani, a macskáknak hatalmas fehérjeigényük (háromszor-négyszer akkora, mint a kutyáké) kielégítéséhez szinte kizárólag húsra van szükségük.

Számukra nincs más lehetőség. Vagy vadásznak, vagy meghalnak. Akkor sem szívbajosak, ha távolabbi családtagjaikra kell támadniuk. Amikor az élet a tét csupán a gyorsaság, az erő és a leleményesség számít.

Megkeserítették az ősi emberfélék életét

És ha tehették könnyűszerrel el is vették azt. Az ősi vadcicusok ügyesek, gyorsak és az emberszabásúakhoz illetve emberfélékhez képest hatalmasak voltak. Nesztelenül tudtak lopakodni, lesből támadtak, felkapaszkodtak a fákra, láttak sötétben és lehetetlen volt elfutni előlük. Az emberfélék nagyon sokáig kedvelt zsákmányállatnak számítottak. Ez a gyenge, lassú és védtelen faj nem lehetett az ellenfelük. És erről a dél-afrikai barlangokból és a dmanisi régészeti lelőhelyről előkerült csonthalmok is tanúskodnak.

Félelmetesen vonzó

Az emberfélék félelmük ellenére kíváncsiak voltak ezekre a lenyűgöző képességű állatokra, és életüket kockáztatva a hatalmas ragadozók nyomába szegődtek. Ha szerencséjük volt, jutott nekik némi hús és csont az elejtett állatból.

Őseinknek megtetszett a hús és a csontvelő, pláne hogy alig kellett tenniük valamit azért, hogy megszerezzék. Így aztán rászoktak arra, hogy kihasználják a macskák képességeit és utánuk illetve az elejtett prédáik maradéka után szimatoljanak.  A kardfogú tigrissel igazán jól járhattak, mivel agyarszerű szemfogaik a vadászatot segítették ugyan, de evéskor nem voltak túl praktikusak, így rengeteg maradékot hagytak. Amire az emberfélék szíves örömest rávetették magukat. Aztán a könnyen jött ételből származó energiát testük, különösképpen az agyuk továbbfejlesztésére fordították.

Ugródeszka

Az emberfélék felegyenesedtek, hogy magasabbnak látszanak, és nagyobb területet tudjanak végigpásztázni. Közösségekbe tömörültek, mert tömegben bóklászni és boldogulni lényegesen biztonságosabb volt, mint egyedül.

Kifejlesztették a beszédet, hogy megkönnyítsék az együttműködést, pontosabban tudják kifejezni magukat és jobb terveket szőjenek a táplálékszerzésre. Csiszolták az eszköz- és fegyverkészítési technikájukat. Tehát az állandó fenyegetettség volt akkoriban a legfőbb motiváló erő a fejlődésre.

Ezért kétszeresen is „hálásak lehetünk” nekik. A macskák révén ingyen élelemhez jutottunk. Később pedig felébresztették bennünk a harciasságot, és arra kezdtünk törekedni, hogy ne kelljen mindig kiszolgáltatottnak éreznünk magunkat. És ne kelljen folyton menekülünk. Valószínűsíthető, hogy először még csak biztonságosabb életre vágytunk, de később már föléjük akartunk emelkedni.

Amikor a gyűjtögető, mindenevő, ősi emberfélék már nem csak megvédeni akarták magukat, és rákaptak a húsra; egyre komolyabb fegyvereket kezdtek készíteni, hogy maguk is vadászhassanak; egyenrangú felekké akartak válni a macskák elleni harcban; sőt, egy idő után már az lebegett a szemük előtt, hogy a csúcsra kerüljenek, ekkor a macskafélék számára megkezdődött a visszaszámlálás.

Ez is érdekelheti:

Cápák között: állati ötletek

Állatparkok a Balatonnál

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: