0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 30.

Tényleg nem nevezhetjük csokoládénak a fehércsokoládét?

A csokoládé szó legtöbbekből pozitív érzelmeket vált ki. Nem véletlen, hiszen rajongótábora számtalan módon fogyaszthatja az édes finomságot, évszaktól és alkalomtól függetlenül. Ám a fehércsokoládé hallatán sokan már felhúzzák a szemöldöküket.

fehércsokoládé, csokoládét

Mi is az a fehércsokoládé?

Sokan azt gondolják, a fehércsokoládét valójában nem is nevezhetjük csokoládénak. Ám azt már kevesen tudják, hogyan is készül. A fehér édességet tej, cukor és kakaóvaj hozzáadásával készítik – írja a USA Today. A kakaóvaj nem más, mint az az összetevő, mely a kakaóbab zsírtartalmát teszi ki. Ameddig a tej- és étcsokoládék egyaránt tartalmazzák a kakaóbabot és a kakaóvajat is, addig a fehércsokiban csak az utóbbi van jelen.

Csokoládé egyáltalán?

Arról, hogy a fehércsokoládé esetében indokolt-e a csokoládé megnevezés, sokan vitatkoznak. Habár nincs jellegzetes csokoládé íze,

valójában mégis csokládé a fehér verzió is, hiszen ugyanúgy kakaóbab felhasználásával készül.
fehércsokoládét

Ám vigyázzunk: Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala iránymutatása alapján

csak az számít valódi fehércsokoládénak, amely termék legalább 20%-os kakaóvaj-tartalommal rendelkezik.

A silányabb minőségű édességek esetében ez gyakran nem teljesül.

Csokoládé, eltérő elkészítéssel

A csokoládékészítés első lépése a kakaóbab leszüretelése, melyet fermentálásuk követ. Erre azért van szükség, hogy könnyebben leváljon a bab héja, ezáltal pedig minél jobban érvényesülhessen az íze. Majd kiszárítják, ezután pedig pörkölik. Ezt követi a „finomítási folyamat”, mely során a csokoládé anyaga különválik a kakaóvajtól. Innentől a fehércsoki készítése jelentősen eltér a többiétől, hiszen a tej- és étcsokoládé gyártásával ellentétben már csak a kakaóvajat hasznosítsák.

csokoládé, fehér, tej, ét, csokoládénak

A jó minőségű étcsokoládé tartalmazza a szervezet számára elengedhetetlen vasat, sőt, mértékletes fogyasztása egyéb módon is támogatja egészségünket. Így hát a legtöbb szakember tiltás helyett inkább javasolja, hogy kis mennyiségben, mértékkel ugyan, de bátran együk a fekete édességet. A fehércsokoládé fogyasztása már nem jár az említett előnyökkel, hiszen

a legtöbb jótékony összetevő a kakaó szárazanyag-tartalomnak köszönhető, mely a fehércsokiban egyáltalán nincs jelen.

Sőt, az édesség fehér verziója jóval magasabb arányban tartalmaz cukrot és zsírt, mint a másik kettő.

Akkor mire is jó a fehércsokoládé?

A fehércsokoládé édes, vaníliás íze számos alapanyagot jól kiegészít.

Tökéletesen kombinálható kekszben makadámdióval, készíthetünk belőle akár forró csokoládé italt. A fehércsokiba mártott eper nem csak finom, de nagyon mutatós is.

keksz, csokoládénak

Még több a témában:

Érdekes összefüggés van a szúnyogok és a csokoládé között

A nemzet, amely a forró csokoládét inkább eszi, mint issza

Forrás: eu.usatoday.com
·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.