Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az ásványi anyagokhoz kapcsolódva, gátolhatja azok értékesítését. A spenót mítosza -mármint, hogy kiemelkedő vasforrás- egy szerencsétlen elírásból fakad. Amit tovább tetéz az, hogy oxálsavtartalma miatt ásványi anyagainak -akár a vasnak, akár a kalciumnak, stb.- valószínűleg csak kicsiny része tud hasznosulni a szervezetben. A fent említett növények fogyasztása különösen ritkán javasolt azoknak, akik hajlamosak oxálsavtartalmú vesekövek képzésére.
Csupasz paradicsom
Ránk is elsöprő erővel hatnak a glikoalkaloidok.
Sőt, ha még a paradicsom és paprika héját is eltávolítjuk, tovább tudjuk csökkenteni a fogyasztásuk kapcsán fellépő kockázatot.
Térjünk vissza a kuktához!
A babok nyersen rendkívül erős méreganyagokat (cianidokat) tartalmaznak. Ezen felül gondot okozhat, hogy a lektintartalmuk sem elhanyagolható. Régen, mikor még túlnyomórészt száraz hüvelyeseket használtunk, már a tervezett napjuk előtti napon beáztattuk, majd kuktában főztük meg. Így roncsoltuk a lektineket. Manapság sokkal egyszerűbb megvenni a babokat konzervként, mert rengeteg időt nyerhetünk velük.
És a lektinek bosszút állhatnak a beleinken.
Fermentálás
A quinoa egy manapság igencsak népszerű álgabona. Egyesek szuperételnek tartják, mások a gluténmentessége miatt vetettek szemet rá, és akadnak olyanok, akik üdítő változatosságot csempésznek vele családjuk asztalára. Az egyik lényeges jellemzője, hogy gyorsan elkészíthető. (Ami nem elhanyagolható, amikor valaki munka után szeretne összedobni egy egészséges és könnyű vacsorát önmagának és a szeretteinek). Legalábbis ezt állítják róla. De vélhetően azok, akiknek gőzük sincs arról, hogy készítették el elődeink autentikusan. Van az a játék, amikor egy társaság tagjai körbeülnek és a sor egyik végén kell elindítani egy szöveget, amelyet suttogva kell továbbadni. A másik oldalra néha elég mókás dolgok tudnak eljutni. Vajon így adhatták tovább a quinoa főzésének fortélyait is? Ki tudja, mindenesetre az indiánok tudják a módját a helyes elkészítésének, és nekik nem is lesz bajuk tőle. Az inkák egy többlépcsős eljárással ártalmatlanították a magokat:
Talán megéri kipróbálni. Habár kicsivel hamarabb kell elkezdeni, mint megszoktuk. Szóval, ha beleszámítjuk a 3-5 napos előkészületet, már nem is tűnik olyan szupergyorsnak az a quinoa vacsora.
Áztatás, csíráztatás, fermentálás, hámozás, kuktában főzés, az első főzővíz leöntése, ezek a folyamatok egy időre kimentek a divatból, mióta az élelmiszeripar készíti az élelmeinket. Pedig