0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Régi, de hasznos ételkészítési módszerek

Több jól bevált ételkészítési módszer van, amelyek kimentek a divatból, pedig egészségesebbé és könnyebben emészthetővé tették az ételeket.

Aki szorongatott helyzetbe kerül és kiszolgáltatottnak érzi magát, minden furfangját kénytelen bevetni, hogy megvédje az épségét, az életét. A növények éppen ilyen helyzetben állnak. Ezért vegykonyhájukban érdekes és hasznos vegyületeket termelnek. Ezekkel többnyire a rovarokra összpontosítanak, mégis akadnak olyan hatóanyagok is, amelyek még ránk is képesek hatást gyakorolni.

Miután az emberek kiismerték ezeket a praktikákat, válaszképpen kifejlesztettek olyan módszereket, amelyekkel elkerülhetik a kellemetlenségeket.

„Fehérítés”

A legtöbb növényi táplálékunkban megtalálható a fitinsav, mivel a növények ebben a formában raktározzák el a foszfort. Az étrendünkben jelenlévő fitátok 90%-a gabonafélékből (elsősorban a teljes kiőrlésűekből) származik. Jelentős források még a hüvelyesek, a magvak és a diófélék. A fitinsav a szervezetünkben antioxidánsként viselkedik, erősíti az immunrendszert, gátolhatja a vastagbéldaganat növekedését, illetve lassíthatja a rákos folyamatok terjedését. Azonban az emésztőrendszerben megköthet ásványi anyagokat (vasat, kalciumot, cinket, mangánt), így csökkentheti azok felszívódását. Ami bizonyos esetekben még jó is lehet. Máskor meg rossz.

Mivel a fitinsav leginkább a héjakban koncentrálódik, így a héjuktól megfosztott, „fehér” termékek (hántolt rizs, fehér liszt) érthető módon sokkal szerényebb fitáttartalommal rendelkeznek.

Az ember idővel és energiával nem spórolva kitalálta, hogyan tud a gabonafélék kellemetlen héjától megszabadulni, hogy könnyebben emészthető kenyeret tudjon sütni. Mígnem megérkezett a teljes kiőrlésű  divat és visszatértünk a barnához, a korpáshoz, az egész gabonamagok fogyasztásához.

Jó hír azoknak, akik imádják a teljes kiőrlésű dolgokat, hogy a fitáz enzim segítségével szét lehet szakítani a fitinsavat, így például felszabadítható némi ásványi anyag. A fitáz a gabonafélék kelesztése közben aktiválódik, valamint a magas fitáttartalmú ételek rendszeres fogyasztása képes „megtanítani” a bélrendszert ennek az enzimnek a képzésére.

A kevesebb több

A magas oxálsavtartalmú növényeket (rebarbara, spenót, madársaláta, cékla) biztonságosabb kisebb mennyiségekben fogyasztani,

mert az oxálsav nagy mennyiségben gasztrointesztinális panaszokat és izomgörcsöt okozhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: