0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A 8 legjobb étel mentális egészségünkért

Szinte már közhellyé vált a mondat, miszerint „az vagy, amit megeszel”. Lehetséges, hogy ideje lenne inkább úgy fogalmaznunk: „úgy érzel, ahogy eszel”.

Brokkoli

brokkoli

A brokkoli már korábban is gyűjtött magának jó pár plusz pontot magas C-vitamin- és rosttartalmával. Ám tovább bővül jótékony tulajdonságainak listája, még mentális egészségünket is támogatja.

Gyulladáscsökkentő hatása révén ugyanis támogatja az agyműködést. Sőt, magas káliumtartalma is összefüggésben áll mentális állapotunkra mért jótékony hatásával.

Hüvelyesek

bab

A hüvelyesek népszerűségüket annak köszönhetik, hogy a legkiválóbb növényi eredetű fehérjeforrásként tartjuk őket számon. Emellett rosttartalmuk is magas.

Egyre több kutatás eredményei alapján van összefüggés a rostban gazdag táplálkozás és az agyműködés között.

A rost ugyanis tápanyagként szolgál a belekben lévő jótékony baktériumok számára, melyek elősegítik a rövid szénláncú zsírsavak keletkezését. Számos szakértő úgy véli, ezek csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, felveszik a harcot az oxidatív stresszel szemben. Másik nézőpont szerint a rost növeli a bélben lévő mikrobák sokféleségét, mely a bél-agy tengelyen keresztül javíthatja a neurotranszmitterek termelését.

Tofu

tofu

Lehetséges, hogy hallott már a tirptofán aminosavról, pulykahús kapcsán. Ám van ennek remek növényi eredetű forrása is, mely nem más, mint a tofu. De miért is van szükségünk triptofánra? Azért, mert a jótékony aminosav  kulcsfontosságú a szerotonin neurotranszmitter termelése szempontjából.

A szerotonin pedig biztosítja, hogy jó legyen a hangulatunk, kiegyensúlyozottak legyünk.

Tofut szinte bármely ételhez használhatunk hús helyettesítésére, de akár még édes desszerteket is készíthetünk belőle.

Zabpehely

zab

Mentális egészségünk támogatása már a reggeli fogyasztásakor elkezdődhet.

A zabpehely, pláne, ha nem főzve fogyasztjuk, tele van rezisztens keményítővel, mely táplálja a bélrendszer jótékony baktériumait.

Ezek pedig segíthetik az olyan neurotranszmitterek termelődését az agyban, mint a dopamin, mely csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit.

Áfonya

áfonya

Az áfonyában található antioxidánsok és flavonoidok bizonyítottan hozzájárulnak a depresszió rizikójának csökkentéséhez.

Ha tehetjük, válasszunk vad áfonyát.

Egy 2020-as tanulmány ugyanis azzal az eredménnyel zárult, hogy négy hét rendszeres vadáfonya-fogyasztás után a kutatásban résztvevő depresszióval küzdő tinédzserek javuló kedélyállapotról számoltak be.

Forrás: cleanplates.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.