Brokkoli
A brokkoli már korábban is gyűjtött magának jó pár plusz pontot magas C-vitamin- és rosttartalmával. Ám tovább bővül jótékony tulajdonságainak listája, még mentális egészségünket is támogatja.
Gyulladáscsökkentő hatása révén ugyanis támogatja az agyműködést. Sőt, magas káliumtartalma is összefüggésben áll mentális állapotunkra mért jótékony hatásával.
Hüvelyesek
A hüvelyesek népszerűségüket annak köszönhetik, hogy a legkiválóbb növényi eredetű fehérjeforrásként tartjuk őket számon. Emellett rosttartalmuk is magas.
A rost ugyanis tápanyagként szolgál a belekben lévő jótékony baktériumok számára, melyek elősegítik a rövid szénláncú zsírsavak keletkezését. Számos szakértő úgy véli, ezek csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, felveszik a harcot az oxidatív stresszel szemben. Másik nézőpont szerint a rost növeli a bélben lévő mikrobák sokféleségét, mely a bél-agy tengelyen keresztül javíthatja a neurotranszmitterek termelését.
Tofu
Lehetséges, hogy hallott már a tirptofán aminosavról, pulykahús kapcsán. Ám van ennek remek növényi eredetű forrása is, mely nem más, mint a tofu. De miért is van szükségünk triptofánra? Azért, mert a jótékony aminosav kulcsfontosságú a szerotonin neurotranszmitter termelése szempontjából.
Tofut szinte bármely ételhez használhatunk hús helyettesítésére, de akár még édes desszerteket is készíthetünk belőle.
Zabpehely
Mentális egészségünk támogatása már a reggeli fogyasztásakor elkezdődhet.
Ezek pedig segíthetik az olyan neurotranszmitterek termelődését az agyban, mint a dopamin, mely csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit.
Áfonya
Az áfonyában található antioxidánsok és flavonoidok bizonyítottan hozzájárulnak a depresszió rizikójának csökkentéséhez.
Egy 2020-as tanulmány ugyanis azzal az eredménnyel zárult, hogy négy hét rendszeres vadáfonya-fogyasztás után a kutatásban résztvevő depresszióval küzdő tinédzserek javuló kedélyállapotról számoltak be.