Ahogy napról napra fejlődik a tudomány, úgy válik egyre bizonyosabbá, hogy táplálkozási szokásaink kulcsfontosságú szerepet játszanak mentális egészségünk fenntartásában. Az is egyre szélesebb körben ismerté vált, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása gyulladásfokozó hatást vált ki – írja a cleanplates.
Ezek hatására ugyanis szorongás, depresszió is kialakulhat. De a jó hír az, hogy ezekkel ellentétben néhány finomság fogyasztása csökkenti a folyamatok kártékony hatásait, sőt, néhány még a szerotoninhormon termelését is ösztönözheti. Azt se feledjük, hogy a táplálkozás, mint esemény sem elhanyagolandó tényező. Hiszen gondoljunk csak bele, még ha egy kevésbé tápláló, gyulladásfokozó csokoládétorta-szeletet is fogyasztunk el, de azt baráti körben, jó hangulatban tesszük, már érezhetően meg is növekedett szerotoninszintünk.
Az alábbi 8 élelmiszer rendszeres fogyasztásával mentális jóllétét is támogathatja, többek között azok gyulladáscsökkentő hatása révén.
Olajos magvak
„A chia mag, a kender-, a len-, a tök- és a napraforgómag kitűnő Omega-3 források, mely zsírsavak támogatják az agyműködést” – mondta Nichole Deandra dietetikus. Igazából nincs rossz választás, amennyiben olajos magvakat ropogtatnánk, mivel ezek az élelmiszerek
Egy 2022-es, a Nutrient folyóiratban közzétett tanulmány eredményei szerint napi 60 gramm dió elfogyasztása hozzájárult a kutatásban résztvevő egyetemi hallgatók stresszszintjének csökkenéséhez.
Zöld tea
Ha zöld teát kortyolgat, lehetséges, hogy tapasztalta is már, hogy jobban elkerüli a melankólia. Ez a benne levő L-teanin aminosavnak köszönhető, mely elősegíti az olyan hormonok termelődését, mint a szerotonin és a dopamin. Ha szervezetünk bővelkedik bennük, olyan áldásos hatásokat tapasztalhatunk, mint a kognitív funkciók javulása, a jobb kedélyállapot, a hatékonyabb stresszkezelés és a nyugodtabb alvás.
Olajos halak
Olajos halak fogyasztásával értékes Omega-3 zsírsavakhoz juttatjuk szervezetünket, például EPA és DHA típusokhoz, melyek segítenek megakadályozni a kognitív funkciók leépülését. Javulhat általuk memóriánk valamint kiegyensúlyozottabbá válhat hangulatunk.
Ha pénztárcabarát olajos halat keres, legjobb választás a szardínia. Könnyen feldobhatjuk vele salátáinkat, akár szendvicseinket is, egyszerűen és nagy mennyiségben fogyasztva ezáltal a jótékony zsírsavat.