0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Kertből a konyhába, egy szezonon át

Észak-Amerikától Ázsiáig február végén tartják a közösségi mezőgazdálkodás (Community Supported Agriculture vagy CSA) nemzetközi napját.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján az összes közösségi gazdaságról megtalálhatók a legfontosabb információk – például, hogy milyen terméket kínálnak, hol lehet átvenni az egységcsomagokat, mennyi a tagdíjuk, rendelkeznek-e hivatalos biominősítéssel -, és térképes alkalmazásban is rájuk lehet keresni.

Kutatások szerint a közösségi gazdaságok résztvevői általában több zöldséget esznek, és végül jobb egészséget érnek el, még akkor is, ha a CSA-hoz való csatlakozás célja eredetileg nem az egészséggel függött össze –

olvasható egy amerikai nonprofit szervezet, a Kentucky Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Központ ajánlásában, ahol a közösségi gazdaságok további előnyei között a kényelmet, az ár-értékarányt és a minőséget emelik ki.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a részesedésből akkor lehet a legtöbbet kihozni, ha némi többlet erőfeszítésre is hajlandó valaki. Ennek oka, hogy néha esetleg több vagy másféle terményt is kaphatunk az egységdobozunkban, mint amire éppen szükségünk van, és ilyenkor nem árt, ha ismerjük a zöldségek felhasználásának, fagyasztásának, illetve egyéb tartósításának módját. Vagyis:

„…a CSA-ban való részvétel azt jelenti, hogy több friss terméket fogyasztunk – és ez gyakran kiigazítást igényel.”

Akit érdekel a téma és szeretné a háztartását a jelenleginél természetközelibb, fenntarthatóbb és egészségesebb alapokra helyezni, annak érdemes lehet ellátogatni a Tudatos Vásárlók Egyesülete szombati családi napjára, ahol több közösségi gazdaság képviselőivel találkozhat.

A délután folyamán a szervezők szakmai előadásokra, majd beszélgetésekre várják őket és az érdeklődőket, amely során szó esik a közösségi mezőgazdálkodás sajátosságairól, a klímaváltozás hozta nehézségekről, a gazdaságok pénzügyi stabilitásáról. A rendezvényen több, mint egy tucat gazdaság mutatkozik be az ország minden szegletéből.

Néha esetleg több vagy másféle terményt is kaphatunk az egységdobozunkban, mint amire éppen szükségünk van, és ilyenkor nem árt, ha ismerjük a zöldségek felhasználásának, fagyasztásának, illetve egyéb tartósításának módját (Fotó: Pixabay)

A velük való ismerkedésen túl előadások hangzanak el a bio- és szezonális étkezés előnyeiről. A meghívottak közt szerepel Györéné Kis Gyöngyi kutató, Szabó Adrienn klinikai dietetikus, fenntartható táplálkozás szakértő és Szatmári „Főzelékes” Feri gasztroblogger is.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További részletek a Tudatos Vásárlók oldalon találhatók.

Ez is érdekelheti:

Hosszú távú mentorprogram

Hazai tapasztalatok a zöldség-gyümölcs kereskedők világtalálkozójáról

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: