0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Cselekvő egyetemi program

"Ez a folyamat hasonlatos a hosszútávfutáshoz. Vannak részeredmények, de a végeredmény valóban öt-tíz év múlva várható" - mondta Gyuricza Csaba a napokban megjelent MATE2030 stratégiája kapcsán.

Ez a növekedés az úgynevezett normál és pótfelvételire vonatkozik, de mellettük nagyon sikeresnek tűnnek az egyetem szakirányú továbbképzései is.

– Komoly, az egész oktatás területére érvényes reformokat kezdtünk el végrehajtani, hiszen volt lemaradás az agrár-felsőoktatásban ezen a területen. Fogalmazhatnék úgy is, hogy sok esetben a gyakorlati igényekkel szembementek azok a felsőoktatási irányok, amelyeknek találkozniuk kellene. Ezeket egy hosszú és összetett folyamat során elkezdtük közelíteni egymáshoz. Átvilágítottuk az egész oktatási rendszert, ahol kellett, beavatkoztunk, ahol kellett, megszüntettünk szakokat. Zászlóshajó szakokat jelöltünk ki, amiknek a tartalmát megújítottuk, átalakítottuk, és ebbe a folyamatba bevontuk a gazdasági szereplőket. A mezőgazdaság rohamléptékű fejlődésének, a piac és a társadalmi igényeknek megfelelően, a nemzetközi trendek figyelembevételével új szakokat, szakirányú továbbképzéseket alapítottunk. Ennek köszönhetően a korábbi évekhez képest majdnem megduplázódott a szakirányú továbbképzésekre felvett hallgatók száma, hiszen

olyan szakokat indítottunk, amelyeket a piac igényelt. Ilyen például az agrárdiplomáciai képzés, amire eddig nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában sem volt példa, és egyre nagyobb az igény rá.

De ilyen a bor- és gasztroturizmus menedzser szak, a digitalizációs, az élelmiszeripari vagy az adattudományi szakmérnök szak is. Számos, újonnan alapított képzést indítottunk, amikre egyre fokozódó igény mutatkozik a korábban végzett szakemberek részéről.

Gyuricza Csaba
Fotó: Bokor Ádám

Ezek mellett arról is beszámoltak a közelmúltban, hogy a MATE máris javított helyezésein az agrártudományok, illetve a fenntarthatósági világranglistán.

– Van egyfajta verseny a világban az egyetemek között, amit talán legjobban a nemzetközi ranglistákon való helyezések mutatnak meg. Mi nem kívánunk túlzottan abba az irányba elmenni, hogy ranglistákhoz igazodva alakítsuk, fejlesszük az egyetemet, de kétségtelen, hogy egy intézmény nemzetközi reputációját nagymértékben meghatározza, hogy hol foglal helyet a különböző ranglistákon, az ugyanis a jelentkezők számára is növeli az adott intézmény vonzerejét. Nem utolsósorban a piacunkat mi is a nemzetközi felsőoktatási térben helyezzük el, ezért fontos, hogy nemzetközileg jegyzett egyetem legyünk. Ezért azokra az alapokra építkezve, amivel a magyar agrár-felsőoktatás rendelkezik, mi is elkezdtük hangsúlyosabban pozicionálni magunkat a nemzetközi felsőoktatási térben. Már az első évek után komoly eredményeket tudtunk elérni, a nemzetközi agrártudományi ranglistán bekerültünk az első kétszázba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu