0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Cselekvő egyetemi program

"Ez a folyamat hasonlatos a hosszútávfutáshoz. Vannak részeredmények, de a végeredmény valóban öt-tíz év múlva várható" - mondta Gyuricza Csaba a napokban megjelent MATE2030 stratégiája kapcsán.

Visszatérve a felvételi számokra, a jövendő hallgatókat nemcsak az oktatás színvonala, hanem az egyetem által nyújtott infrastruktúra is befolyásolja, amikor a továbbtanulásukról döntenek. Milyen fejlesztések történtek az utóbbi években?

– Ebben a tekintetben is nagy lemaradást örököltünk. Ha valaki Gödöllőn járt az utóbbi években, olyan érzése lehetett, hogy megállt az idő, gyakorlatilag 30-40 éve nem volt semmilyen érdemi fejlesztés. Ezért az agrár-felsőoktatás infrastrukturális megújítása a programom egyik legfontosabb pontja volt, és ami nemcsak a gödöllői campust, hanem az egész országot jelenti, bár a legmostohább helyzetben a gödöllői volt. Kidolgoztunk egy fejlesztési programot. Tavaly már át is adtunk egy tízmilliárdos fejlesztést, ami elsősorban a legsürgetőbb energetikai korszerűsítéseket jelenti. Kívülről teljesen megújítottuk a gépészkari épületet, az aulát.

A munkát folytatjuk, 2024 a beruházások éve lesz. Az idén vadonatúj sportcsarnokot építünk, kívülről megújítjuk a főépületet, amire már nagyon ráfér a külső felújítás.

Ezt követően készülünk a belső megújításra, belülről is teljesen megújítjuk az aulát, a szemináriumi épületet, újratervezzük a campust körülvevő parkrendszert, és ha mindezzel 2026–2027-re készen vagyunk, akkor következnek a zöldmezős beruházások, új építkezéseket tervezünk. Mindezzel párhuzamosan zajlik a teljes tangazdasági rendszer megújítása is, új beruházásokkal, korszerűsítéssel, új tanüzem kialakításával, tehát nagyon komoly fejlesztések vannak csőre töltve. Amit most elmondtam, az körülbelül 30 milliárd forint, de bőségesen vannak még elképzeléseink, terveink. Fontos, hogy mindennek megvan a fedezete, ezek tehát nem csak tervek, a beruházások megvalósításra várnak.

energetikai beruházás a mate gödöllői campusán
A tavalyi beruházás során az energetikai korszerűsítés volt a cél: a nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés a kazánházat, a sportcsarnokot, a gépészeti szárny auláját, a szemináriumi és a főépület érintette

Az infrastruktúra mellett ugyanilyen fontos a sportolási lehetőség is, az utóbbi időben nagyon intenzív sportélet folyik az egyetemen.

– Amikor valaki egyetemet választ, az egyetem reputációja, az oktatás színvonala mellett fontos szempont a campusélet, a kollégiumi ellátás, a kulturális lehetőségek elérése, és valóban, fontos, hogy milyenek a sportlehetőségek. Ebben a tekintetben is nagyon komoly fejlesztéseket tervezünk. Alapvető célom volt, hogy az ország egyik legtöbb sportolási lehetőségét nyújtó intézménye legyünk. Magyarország legkorszerűbb, legmodernebb, legszebb uszodája van a tulajdonunkban, ami felélénkítette a sportéletet. Újjáalakítottuk az egyesületi sportot az egyetemen, meghatszoroztuk a sportolók létszámát, megdupláztuk a sportszakosztályok számát. Ma már 16 különböző sportágban lehet szabadidős tevékenységet választani. Elindítottuk a kettős életpályamodellt, élsportolói ösztöndíjat hirdettünk. Világbajnok és olimpikon sportolóink vannak, akik részben saját nevelésűek, részben pedig azért jönnek hozzánk, mert olyan élsportolói támogatást, ösztöndíjat kapnak, aminek miatt érdemesnek tartják az egyetemünket rá, hogy itt folytassák a tanulmányaikat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu