0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Cselekvő egyetemi program

"Ez a folyamat hasonlatos a hosszútávfutáshoz. Vannak részeredmények, de a végeredmény valóban öt-tíz év múlva várható" - mondta Gyuricza Csaba a napokban megjelent MATE2030 stratégiája kapcsán.

Ahogy ön is említette, a mai mezőgazdaság már nem olyan, mint 50-60 évvel ezelőtt. Egyre inkább teret nyernek az okos, a digitális megoldások, az egyik ilyen például a drón, a drónok használata. A MATE keretében is elindult a drónpilótaképzés, ami úgy tűnik, nemcsak hívószót jelent, hanem talán a szarvasi oktatást is stabilizálhatja.

– Ez többirányú a kérdés. Egyrészt a drónpilótaképzés a felnőttképzésünk megújításának egyik fontos eleme, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a frissen megszerzett tudás 3-4 éven belül elavul. Amikor valaki elkezdi a tanulmányait, tudnia kell, hogy mire elvégzi az egyetemet, a tudása már akkor frissítésre, megújításra szorul. Ennyire gyorsan fejlődik a technológia és a tudomány. Ez egyúttal azt is jelenti az egyetemek számára, és nekünk arra kell felkészülnünk, hogy felerősödik a továbbképzés, a felnőttképzés jelentősége. Erre az igényre reagálnunk kell, az alapképzésre, illetve a mesterképzésre épülő tanfolyamokat, továbbképzéseket, szakmérnöki képzéseket, programokat kell indítanunk.

A felnőttképzési programunk megújításában a digitalizáció, a precíziós technológiák kiemelt szerepet játszanak, ebbe illeszkedik a drónpilótaképzési programunk elindítása is, ami Szarvas mellett egyébként Keszthelyen is elérhető. Népszerűségét mutatja, hogy rövid időn belül már másodjára indítjuk a képzéseket.
drón drónpilóta
Illusztráció

Szándékunk ezzel a vidéki campusaink pozicionálása is, hiszen egyik legfontosabb feladatunk a vidéki értelmiség utánpótlásának képzése, ezért szerettük volna a fő mezőgazdasági körzeteket, a Dunántúl, illetve a Dunától keletre eső területekre ezt a tevékenységet kiterjeszteni. Így esett a választás erre a két campusra. Szarvas szempontjából ez azért is fontos, mert egy olyan képzési hely újjáélesztéséről van szó, ahol a jogelőd intézmények lemondtak a képzésről. Ez meggyőződésem szerint stratégiai hiba volt, ha ugyanis egy térségtől elvesszük az értelmiség képzésének lehetőségét, gyakorlatilag halálra ítéljük. Ha valahol nincs értelmiségi réteg, ott a gazdaság sem fejlődik. Ha pedig nem fejlődik a gazdaság, akkor a fiatalok elvándorolnak, ami egyébként már megindult, hiszen nincs, ami helyben tartsa őket. Az tehát, hogy ezekben a térségekben legyen felsőoktatási intézmény, fontos vidék- és társadalompolitikai kérdés is. Mi a szarvasi képzőhelyet felnőttképzéssel, továbbképzési programokkal erősítjük, de a munkánk eredményeként tavaly sikerült újraindítani a nappali munkarendű képzést is. Újra van mezőgazdasági mérnökképzés a városban, ami a Dél-Alföld agrárképzésének újjáélesztését jelenti az elkövetkezendő időszakban a MATE hatalmas intellektuális hátterére és erőforrására alapozva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu