0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Cselekvő egyetemi program

"Ez a folyamat hasonlatos a hosszútávfutáshoz. Vannak részeredmények, de a végeredmény valóban öt-tíz év múlva várható" - mondta Gyuricza Csaba a napokban megjelent MATE2030 stratégiája kapcsán.
Ennek a jelentőségét talán az mutatja a legjobban, hogy magyar agrár-felsőoktatási intézmény az elmúlt ötven-hatvan évben, vagy amióta egyáltalán léteznek ezek a ranglisták, ilyen pozíciót még soha nem foglalt el. Ez, azt gondolom, hogy önmagában siker.

Jelentőségét az is mutatja, hogy négy olyan felsőoktatási intézmény van Magyarországon, amelyik az elmúlt években a saját szakterületén be tudott kerülni az első 200-ba, a MATE mellett még három ilyen intézmény van. Ez tehát nagyon komoly eredmény, de messze nem a végállomás, azt mutatja, hogy talán jó irányba haladunk, jó úton indultunk el. De nekünk nem ez a végső célunk, hiszen mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az évtized végére a régió első számú agrárfókuszú egyeteme legyünk, a fejlesztéseket így határozzuk meg, és világszinten is szeretnénk az első harmincba bekerülni. Ezen a területen tehát nagyon komoly céljaink vannak. Lépésről lépésre haladunk, az elmúlt két év alatt száz helyet tudtunk javítani. Azt természetesen senki ne várja, hogy minden évben ötven hellyel fogunk előre lépni, de ez az irány. Meggyőződésem, hogy azzal a cselekvési, fejlesztési tervvel, amit kitűztünk magunk elé, el fogjuk tudni érni céljainkat.

a MATE főépület Gödöllőn
Fotó: MATE

Ahogy volt már szó róla, az egyik legfontosabb céljuk az agrárpálya népszerűsítése. Ezért indították a Kárpát-medencei Nagy Diák Agrártesztet. Mennyire népszerű ez a verseny, és beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket?

– Önként vállalt küldetésünk, hogy az agrárpályát népszerűsítsük. Abból indulunk ki, hogy minden itt, az alapoknál kezdődik. Ha ki akarjuk használni az országban rejlő agrárpotenciált, ami nem kérdés, egy kiemelkedő lehetőség, ahhoz kiemelten képzett szakemberekre van szükség. E nélkül nem megy. Első lépésként rendbe kell tenni az oktatást, a felsőoktatást, és kiváló mérnököket kell képezzünk. Ehhez viszont a legtehetségesebb diákokra van szükség, olyanokat kell megnyerni ennek a pályának és bevonzani az agrár-felsőoktatásba, akikből kiváló agrármérnökök lesznek. Ezt a célt szolgálja a többi között ez a vetélkedő is, ami egy koncepció része. A Nagy Diák Agrárteszttel a tizenéves korosztályt szólítjuk meg, hogy megismertessük őket az agráriumban zajló változásokkal, és hogy miről szól ma az agrárpálya. Játékos vetélkedő formájában szeretnénk lebontani azokat a tévhiteket, amik a társadalomban, a fiatalokban és a szüleikben élnek a mezőgazdaságról.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu