Gyömbér
Ha gyulladáscsökkentő hatású fűszerekről beszélünk, nem maradhat ki a gyömbér sem. „Az erős gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert gyömbér a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentése révén javíthatja a kognitív funkciókat” – mondta Crawford. „Emellett segíti a neurotranszmitterek egyensúlyát is, ami elengedhetetlen a fókuszáláshoz és a kognitív képességek frissen tartásához. ” (Emellett ne feledjük: a gyömbér és a kurkuma remekül passzolnak egymáshoz.)
Szerecsendió
A hűvösebb időben a szerecsendió gazdag íze kellemesen átmelegít – és még jótékony hatással is van az egészségünkre. Javítja a memóriát és megakadályozza az idegpályák degradálódását.
– jegyzi meg a szakértő.
Fekete bors
Ne ítéljen elsőre. A fekete bors egyedi ízt adhat a reggeli feketének, és még jelentős előnyökkel is jár az agyi egészséget tekintve. Különösen igaz ez, ha kurkumával párosítják. „A fekete borsban található aktív vegyület, a piperin akár kétezer százalékkal is javíthatja a (kurkumában található) kurkumin felszívódását” – mutatott rá a neurológus. „Ez a szinergia nemcsak felerősíti a kurkumin előnyeit az agy számára, hanem segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását is, közvetve támogatva a kognitív egészséget.”