0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Burgonyasiker – homokon és vízen

Hadák Márk Bugyin él, ahol intenzív kertészkedéssel foglalkozik. Amikor leérettségizett, nem a kor divatos szakmáit kezdte keresni, hanem az akkor éppen nyugdíjba vonuló anyai nagypapájától, Pamuk Lászlótól átvette az addig bejáratott gazdaságot.

Azért is ment könnyen a váltás, mert a piac azt igazolta vissza, hogy ennél a termesztési módnál könnyebb érvényesíteni a tényleges és valós költségeket. Ugyan szabadpiacról volt és van szó, de kiderült, hogy ez a fajta áru mindig megtalálja a maga vevőjét. Bugyin és környékén egyaránt jól ismertek a termelők, akik viszont tudják, hogy a különböző áruházaknak kik a legfontosabb beszállítói. Ők azok, akik egész évben ellátják az áruházakat, és így az étkezési burgonya könnyen megtalálja a maga vevőjét.

Hadák Márk szerint az áruházi beszállításhoz is nagyon komoly felkészültség, ismeret és megfelelő háttér szükséges. Ez a munka afféle mindennapi kötöttség, ott folyamatosan jelen kell lenni. A termelő maradjon a maga kaptafájánál, arra koncentráljon, az értékesítésnél pedig azokkal a kereskedőkkel tartson kapcsolatot, akik az év minden napján beszállítanak az áruházakba. Ennek a munkának is megvan a kialakult rendje és rendszere.

Az étkezési burgonya annyira beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hogy 2021-ben már híre sem volt a chipsburgonyának.

Az új irányzat az étkezési burgonya termesztése és mellette alapanyag-előállítás a vecsési savanyító üzemek számára. A fejes káposztát és a lapos hasábnak valót 2-3 év elteltével már úgy ültette, hogy a feldolgozói igényeknek a lehető legjobban megfeleljen. Valaha Vecsésen, akik savanyítottak, azok általában termeltek is. Mára ez a két dolog teljesen különvált. Hadák Márk kapcsolata a vecsési feldolgozókkal évről-évre szorosabb, mára az ültetési tervet is ahhoz igazítja, ahogyan a feldolgozó az alapanyagokat kéri. Legyen több savanyú karácsonyra és húsvétra, akkorra mindig tudjon nagyobb mennyiségeket beszállítani.

A burgonyatermesztés közben Hadák Márk folyamatosan nyitva tartotta a szemét, tanult, figyelt. Wendler Istvánnak, mint a HZPC magyar képviselőjének közismerten nagyon megbízható fajtái voltak a köztermesztésben, és ezeknek a minősége nagyon megfelelt az ő igényeinek, amikor áttért az étkezési burgonyára. Mint termelőnek, számára nagyon fontos, hogy minden évben megbízható, kiváló minőséget szállítanak, rájuk lehet alapozni, lehet rájuk számítani. A megbízhatóság és a kiszámíthatóság legalább olyan fontos érv, mint bármelyik más jellemző tulajdonság. Személyesen még nem is ismerték egymást Wendler Istvánnal, hozzá a HZPC fajták vitték el, mint érdeklődő termelőt. Természetesen

a Red Scarlet-tel kezdett ő is, ez még ma is etalon, a piros fajták között minőségben is verhetetlen.

Amikor pedig sárga burgonyára is jelentkezett az igény, akkor az ugyancsak korai Colomba-t ajánlotta Wendler István. Kizárólag és csakis úgynevezett kékcímkés vetőgumót vásárol, tehát a legjobb minőséget, s teszi ezt minden évben. Az ő vetőgumóigénye hektáronként 2,5-2,6 tonna, ezért 30 hektárra három kamionnyit vásárol. Kamiononként 19 big-bag zsákban szállítják, minden zsákban 1250 kilogramm vetőgumó van, azaz egy kamion 23,75 tonna szaporító anyagot szállít egyszerre.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: