0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kezdjük meg a táblaszemléket!

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos- és káposztarepce-vetések fejlődése is megkezdődött.

A tél végi tápanyaghiány tünetei elsősorban az árpán és a repcén jelentkeznek, a búza jelenleg még élénkzöld színben élvezi a kedvező tápanyag-ellátottságot, valamint a sok napsütést. Az árpavetések sárgulása és a repcelombozat lilulása már jelzi, hogy elfogyott a talajból a felvehető tápanyag, és a további fejlődés biztosításához haladéktalanul meg kell kezdeni a fejtrágyázást. A kalászos gabonák és a káposztarepce tápanyagigénye ilyenkor a legnagyobb, az érésig számított szükségletük túlnyomó többségét ebben az időszakban veszik fel. A kedvező időjárási körülmények miatt újból megindult a bokrosodás, a repcénél pedig az elágazódások fejlődése kezdődött meg. táblaszemléket

A tavaly őszi növényvédelmi szignalizációk szinte mindegyikében szóba került a mezei pocok gradációja.

Az elmúlt téli időszak sajnos nem törte meg a kártevő szaporodási lendületét, így a tél folyamán tovább növekedett a fertőzött terület nagysága. Ez alól csupán a belvízzel tartósan elöntött vetések a kivétel. A tél folyamán és jelenleg is a ragadozó madarak és gémfélék bőségesen találtak eleséget a pocokkal fertőzött vetéseken. Jelenleg semmitől sem várható a túlszaporodott mezeipocok-gradáció összeomlása.

Mezei pocok kolónia repcében
Növényvédelmi szempontból most a következőkre kell összpontosítani: őszikáposztarepce-vetésekben a melegebb nappali hőmérséklet és a sok napsütés előcsalogatta az első szárormányos imágókat – mindkét faj egyedeit –, így tartósan kedvező időjárás esetén rövid időn belül megkezdődik a peterakás a növények szárába és a levélnyelekbe.

A kihelyezett ragacsos sárgalapok és sárgatálak napos órákban bőségesen fogják a bogarakat. A további rajzásdinamikai vizsgálatokhoz a ragacsos lapokat és tálakat mindig a növények lombozatának magasságához kell igazítani. Sárgatálas megfigyelés esetén minden esetben lágyítani kell a benne levő vizet a felületi feszültség csökkentése érdekében, valamint használjuk a fogórácsot, mert csak így kerülhető el a méhek vízbefulladása. Az ősz során tapasztalt fómás és alternáriás levélfertőzés még nem betegítette meg a fiatal levélkéket, de kedvező időjárási körülmények esetén erre is figyelni kell a későbbiekben.

Az őszi kalászos gabonák lombozatán még most is megfigyelhető a betelelés előtt kialakult gyenge lisztharmat, sárgarozsda, levélfoltosság tünetek együttese, de korai, erősebb terjedéstől egyelőre nem kell tartani. Rovarkártevők közül már itt-ott a napsütés előcsalogatott néhány vetésfehérítő bogarat, de ez még csupán érdekesség. A tél beállta előtti levéltetű populáció rövidesen aktivizálja magát, ezért érdemes megejteni a rendszeres táblaszemléket.

Ez is érdekelheti:

A víz tudja a dolgát

Hasznos tippek a tavaszi gyepápoláshoz

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: