0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 19.

Fogyaszthatunk minden nap fekete borsot?

A világ egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fűszere a bors. Kérdés, hogy milyen hatással van az egészségünkre?

A fekete bors – tudományos nevén Piper nigrum -, amely egyszerű fűszernek tűnhet, és világszerte megtalálható az étkezőasztalokon, sokkal több, mint ízfokozó. A trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza termését.

A szemeket még éretlen állapotban leszüretelik és hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. Egyébként  a fekete, a zöld, és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fekete bors egy figyelemre méltó vegyületet, a piperint tartalmazza. Ez a természetes alkaloid adja a fekete bors jellegzetes csípős ízét, és kulcsszerepet játszik az egészségre gyakorolt pozitív hatásában. A piperinnek például antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ami csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. Emellett a piperin bizonyítottan fokozza az alapvető vitaminok és ásványi anyagok biológiai hozzáférhetőségét, így egészséges kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek.

Jelentősebb mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket, krómot, valamint egyéb tápanyagokat is.

Antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel, például gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítva a feketebors hatékonyan segíthet e jótékony vegyületek felszívódásának növelésében. Egy  tanulmány szerint a piperin közel 2000%-kal fokozhatja az antioxidánsok, például a kurkumában lévő kurkumin biológiai hozzáférhetőségét.  De javítja a A- és C-vitamin, a szelén vagy a béta-karotin felszívódását is.

fekete bors

A piperin előnyei nem állnak meg a tápanyagok felszívódásának fokozásánál. A szervezetben lévő gyulladások csökkentésében is döntő szerepet játszhat. A krónikus gyulladás számos egészségügyi problémához kapcsolódik, az ízületi gyulladástól a szívbetegségekig. A kutatások azt valószínűsítik,  hogy a piperin segíthet a gyulladásos állapotok kezelésében, bár még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a potenciális előnyeit.  Az elemzések azt mutatják, hogy a  gyulladásos folyamatok befolyásolásával segít leküzdeni az olyan krónikus betegségekkel összefüggő gyulladást, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, az ízületi gyulladás és még sok más betegség.

A bors és a váladék

fekete bors

Megfázáskor is érdemes segítségül hívni a bors erejét. A benne található fitonutriensek ugyanis segítenek fellazítani a letapadt váladékot, így könnyebben megszabadulhatunk az orrdugulástól. Arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás esetén is segítheti a gyógyulást. Emellett antimikrobális tulajdonságú, így a felülfertőződések esélyét is csökkentheti.

Nagy előnye, hogy kiváló sópótló. A túl sok só az étrendben káros lehet a szívre és emeli a vérnyomást, ami növeli a stroke és a szívelégtelenség kockázatát. A fekete bors remek ízt ad az ételeknek, miközben egészségesebbé teszi azokat a só elhagyásával.

Mennyi borsot ajánlatos fogyasztani, az végül is egyéni ízlésen múlik. Míg a fekete bors nincs ugyanolyan negatív hatással az egészségére, mint a só,  túl sok mennyiség azonban okozhat emésztési zavarokat, például gyomorégés. Ha nem visszük túlzásba, mindenképpen egészségünkre válhat.

Még több fűszer:

Ezekből a fűszerekből tegyen a kávéjába, hogy jobban fogjon az agya – Magyar Mezőgazdaság (magyarmezogazdasag.hu)

Megszállottan szórjuk, de valójában melyiket kéne? – Magyar Mezőgazdaság (magyarmezogazdasag.hu)

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com/