0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Termésbiztonság, hatékonyság, kényelem

Az idei Sivalon több mint 700 kiállító mutatta be újdonságait. Többek közt mezőgazdasági, borászati gépekkel, eszközökkel, növényvédelmi és csomagolástechnológiai megoldásokkal készültek, de döntéstámogató szoftvereket is hoztak a résztvevő cégek.

Csaknem 25 ezren látogattak el a 37. Sival nemzetközi kertészeti kiállításra Angers-ba. Franciaország legjelentősebb zöldség-gyümölcs ágazati eseményén is korunk kihívásaira fókuszáltak: a fenntarthatóságra, a víz- és energiatakarékos megoldásokra, a talajvédelemre, a hiányzó munkaerőt helyettesítő automatizálásra, robotikára, a mesterséges intelligencia minél szélesebb körű alkalmazására, valamint arra, hogy hogyan tehető vonzóbbá az ágazat a fiatalok számára. A vízkészletek minél hatékonyabb felhasználásának, az ökológiai gazdálkodásnak és a szakember-utánpótlás fontosságának külön fórumokat szenteltek. A rendezvény idén is számos nemzetközi szakember-találkozónak adott otthont, kiemelt vendég volt Szenegál.

Fehér rózsájú Romanesco-karfiola Cartesio
Fehér rózsájú Romanesco-karfiol a Cartesio
Az idei Sivalon több mint 700 kiállító mutatta be újdonságait, mezőgazdasági, borászati gépekkel, eszközökkel, növényvédelmi és csomagolástechnológiai megoldásokkal éppúgy készültek, mint a gazdálkodók döntéseit segítő szoftverekkel, és persze a legjelentősebb francia faiskolák és ottani, illetve nemzetközi nemesítő, vetőmag-forgalmazó cégek kínálatát is megismerhettük.

A mintegy száz külföldi kiállító főként Olasz- és Spanyolországból, illetve Hollandiából érkezett.

A hagyományoknak megfelelően idén is díjazták az innovációkat, új zöldség- és gyümölcsfajták; növényvédelmi és táp­anyag-utánpótlási megoldások; gépek és automatizálás, termesztőberendezések és felszereltségeik; marketing és csomagolás; támogató szoftverek a képzéshez, döntéshozatalhoz; kollektív megközelítés, azaz közös promóció, tájékoztatás, valamint logisztika kategóriákban. A 69 jelöltből idén 21 kapott arany-, ezüst- vagy bronzérmet. A termelőkből, technológiai szakemberekből és újságírókból álló zsűri négyet tartott arra érdemesnek, hogy a képzeletbeli dobogó legfelső fokára kerüljön. Értékelésükkor egyaránt figyelembe vették az innováció környezeti, társadalmi és gazdasági hasznosságát.

Az innováció egyik motorja, a robotizálás például nemcsak az élő munkaerő kiváltását és a munkahatékonyság növelését szolgálja, de csökkenteni lehet vele a környezetterhelést (szén-dioxid-kibocsátást) is.

A mesterséges intelligencia alkalmazása pedig a robotikán kívül egyebek közt könnyíti a megelőző növényvédelmet és a terméselőrejelzést, derült ki az újdonságok láttán. Ahogyan az ellenálló zöldség- és gyümölcsfajtáknak sem csupán az a jelentőségük, hogy növeljék a termésbiztonságot, a gazdálkodás jövedelmezőségét. Legalább ilyen fontos, hogy segítik a fenntartható gazdálkodást, a környezet védelmét azzal, hogy például kevesebb növényvédő szer felhasználásával termeszthetők, avagy jobban viselik az időjárási szélsőségeket. Jobb eltarthatóságuk ugyanakkor a fogyasztói igényeknek való folyamatos megfelelésben játszik szerepet. A fenntarthatósági törekvések részei még a növényi betegségek, károsítók ellen bevethető természetes megoldások, a digitalizáció pedig a jó döntések meghozatalához ad hatalmas mankót, és ezzel szintén több területen van előnye.

A Tonik legnagyobb előnye,hogy normál hűtőházban is hosszan eltartható minőségromlás nélkül
A Tonik legnagyobb előnye, hogy normál hűtőházban is hosszan eltartható minőségromlás nélkül
A fajtaújdonságok közül idén a legnagyobb elismerést az Enza úgynevezett HREZ fajtái kapták, melyek magas szintű ellenálló képességgel (HR) rendelkeznek a paradicsom barna termésráncosodás vírussal (ToBRFV) szemben.

Ez a betegség egyre nagyobb gondot, veszteséget okoz Franciaországban is. A hozamra, az eltarthatóságra és az általános minőségre gyakorolt kedvezőtlen hatása veszélyezteti a termesztés jövedelmezőségét és persze a piaci ellátást. Tudvalevő, hogy termesztésbiztonságot csak a magas szintű ellenállóság ad, az egészségügyi óvintézkedések azonban továbbra is fontosak a vírus elleni küzdelemben. A HR alapja egy túlérzékenységi reakció, ami azt jelenti, hogy ha a vírus találkozik a növényi sejttel, akkor a körülötte lévő sejtek elpusztulnak, így blokkolják a vírus terjedését a növényben. Normál vírusnyomásnál a ToBRFV vírusnak nincsenek tünetei a HREZ fajták tövein. A termés egészséges marad, és mivel a nemesítésben az volt a cél, hogy a fajták magas szintű ellenálló képességéhez kimagasló teljesítmény társuljon, a várható hozam sem csökken. Már több mint ezer hektáron termesztenek HREZ paradicsomfajtákat a világon, és a HR ellenállósággal felvértezett Enza-fajták száma folyamatosan növekszik a különböző típusokban, tudtuk meg.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: