0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Termésbiztonság, hatékonyság, kényelem

Az idei Sivalon több mint 700 kiállító mutatta be újdonságait. Többek közt mezőgazdasági, borászati gépekkel, eszközökkel, növényvédelmi és csomagolástechnológiai megoldásokkal készültek, de döntéstámogató szoftvereket is hoztak a résztvevő cégek.

Ugyanebben a kategóriában ezüst elismerést kapott a Syngenta Cartesio karfiolfajtája, melynek mindenekelőtt a látványában van az újdonsága.

A nemesítők bíznak benne, hogy a tökéletes formájú, ám fehér Romanesco típusú karfiol felkelti a fogyasztók, kereskedők érdeklődését, és új piaci lehetőséget teremt. A szabályos tornyokból álló fehér rózsa nemcsak mutatós, hanem finom is, kellemes, kissé dióra emlékeztető az íze.

A körülbelül 90 napos fajta rózsái 1,2-1,8 kilogrammosak, könnyen szétszedhetők csaknem azonos méretű részekre.

A francia Dalival faiskola idén sem ment haza díj nélkül, ugyancsak ezüst elismerésben részesült a Tonik almafajtája. A bicolor, élénkpiros-rózsaszín, ropogós, 75-80 milliméteres gyümölcsökben kellemes a cukor és a sav aránya. A fajta legnagyobb előnye talán a kiváló tárolhatósága: normál hűtőkamrában több mint hat hónapig eltartható a gyümölcse minőségromlás nélkül, azaz nem ró nagy költséget a termelőkre a tárolás. A fák könnyen irányíthatók, kiegyenlítetten nagy hozamúak, és méretükből adódóan könnyen elvégezhetők az ápolási munkák és a szedés. A fajta varasodásra nem túl érzékeny, és genetikailag toleráns a tűzelhalásra, ami csökkenti a növényvédelmi kiadásokat és a növeli a termésbiztonságot. A Tonik szabadon termeszthető fajta.

A francia Gautier Semences vetőmagcég az ősszel piacra kerülő partenokarp Frutastic cukkinicsaláddal szerezte meg a bronz elismerést a fajtaújdonságok között. A nemesítőknek az volt a céljuk, hogy kiszámíthatóan nagy hozamokat, jó minőségű termést érhessenek el a kertészek nem ideális körülmények közt is, azaz ha nem megfelelő a beporzás, mert hiányoznak a beporzók, túl nagy a hőmérsékletingadozás, avagy túl hideg vagy meleg van a megtermékenyüléshez. A termésbiztonsághoz ráadásul még kötődéssegítőt sem kell használni.

A hengeres, sötétzöld színű, szabályos méretű termések teljesen megfelelnek a francia piac elvárásainak. A cukkinicsalád szabadföldi és védett termesztésre is alkalmas, első két tagja a Mavaric és az Iconic, 2024 végén már vetőmagot is ígér belőlük a Gautier Semences.
paradicsomlevelező robot mesterséges intelligencia
Kertészekkel együttműködve született meg az első paradicsomlevelező robot

Az innovatív gépek, automatizálás kategóriában a Leafy paradicsomlevelező robotot tette az első helyre a zsűri. A francia Aisprid cég a termelőkkel együttműködésben hároméves kutató-fejlesztő munkával hozta létre a mesterséges intelligenciával társított robotot, mely nagy terhet vesz le a munkaerőhiánnyal küzdő paradicsomhajtatók válláról. A levelezés ugyanis szinte annyi időt kíván, mint a szedés, ráadásul elég megerőltető feladat. Nem beszélve arról, hogy a robotnak hála a termelő nyugodt lehet, hogy a munkával biztosan időben, a tervek szerint végeznek, ráadásul kevesebb költséggel, mint ha embereket alkalmaznának. Az is előny, hogy ha kevesebbszer közlekednek a dolgozók a sorok közt, kisebb lesz az esetleges betegségek terjesztésének kockázata.

Nyolc kertésznél folyt a tesztelés, azóta tíz robotot már hadra is fogtak. A paradicsomhajtató kertészetek szolgáltatásként vehetik igénybe a munkájukat, és elégedettek velük: nagyon precízen, dolgoznak, és távolról is felügyelhetők.

Az Asprid levelezőrobotja egyedülálló megoldás erre a feladatra. Önállóan halad a sorok közti fűtőcsöveken, a szabadalmaztatott robotkarokkal eltávolított leveleket a sorok közé ejti, a vágószerszámot pedig UVC-fénnyel fertőtleníti. A könnyű beállítást segíti az érintőképernyős felhasználói felület. Napi 20 óra munkavégzésre képes 4 órás töltéssel, a működéshez pedig 4G mobilinternet- kapcsolat szükséges. A teljesítménye folyamatosan növekszik az időnkénti szoftver-, hardver- és AI-frissítéseknek köszönhetően. Minél több tapasztalatra tesz szert, annál hatékonyabb lesz, és még pontosabb lesz a vágás. Egyelőre még csak paradicsomállományban működik, és azon belül is a fürtös fajtákon, tervezik azonban, hogy kígyóuborka-állományban való munkavégzésre is betanítják.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy nem volt egyszerű dolguk, hiszen hardver- és szoftveroldalról is komoly kihívás annak elérése, hogy a robot a kívánt műveletet milliószor is jól végezze, mivel minden növény egyedi. A robotot ezért több kamerával is felszerelték.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: