0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Termésbiztonság, hatékonyság, kényelem

Az idei Sivalon több mint 700 kiállító mutatta be újdonságait. Többek közt mezőgazdasági, borászati gépekkel, eszközökkel, növényvédelmi és csomagolástechnológiai megoldásokkal készültek, de döntéstámogató szoftvereket is hoztak a résztvevő cégek.

A folyamatos sávos műveléssel a spárgasorok közti növénytakarót nem teszik tönkre, így kímélik a talajt, és hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, illetve a műveletlen sorközbe nyúló spárgagyökereket sem vágják el.

 Viroc kistraktor
Keskeny szőlősorokban, meredek lejtőkön is biztonságosan dolgozik a Viroc kistraktor
Az EcoSpaderrel megelőzhető a fölösleges talajtömörödés a sorok közt és a spárgatövek fölött. Mivel a gép hossz­irányban műveli a talajt, kevesebb energia kell hozzá, mint a hagyományos tárcsák használatakor, így a traktor kevesebbet fogyaszt, kevésbé szennyezi a környezetet.

A szezon végén a gép szélesebb ágyást alakít ki, hogy nagyobb felületen tudjon behatolni a csapadék a talajba.

Szintén ezüst elismerést kapott a Chabas cég a nagyon mozgékony Viroc traktorért. A különösen szőlőültetvényekben hasznos traktor nyomtávja 90-115 centiméter közt változtatható. Sokféle eszköz kapcsolható hozzá, például aprítógép, levelező, gréder, sorközművelő kasza, és képes a teli konténerek szállítására is. A megfordítható kabin pedig lehetővé teszi, hogy előre és hátra szerelt eszközzel is dolgozzon. A tartós, alumíniumvázú kabin emellett kényelmes, jól záródik, így nem kell tartani attól, hogy a permetszer, por beszivárog.

Keskeny kialakításából és a rászerelhető különböző kerekekből adódóan meredek domboldalakon, szűk sorokban is tud dolgozni, és minden esetben kíméletes a talajhoz. A 82 fokos kormányszögnek és az egyméteres fordulási sugárnak köszönhetően a 180 centiméter sortávú szőlőültetvényekben haladva képes egyből ráfordulni a szomszédos sorközre.
önjáró Elatec mesterséges intelligencia
Számos munka kényelmes elvégzését teszi lehetővé az önjáró Elatec

Az Elatec elektromos önjáró rendszerével nemcsak hatékonyabban, hanem kényelmesebben is lehet dolgozni. A Sival bronz elismerését kapta. A teljesen nyitott alvázra szinte bármilyen munkaállomás rászerelhető. Használható vetőgépként, szállítóeszközként, ülve vagy hason fekve végezhető róla palántázás, gyomlálás, zöldségbetakarítás, átalakítható kézi kapálóeszközzé, fóliafektetővé, bakhátkészítővé. Nagy ellenállóságú, bevált ipari alkatrészekből készült, és ellátták precíz elektromos kormányművel, valamint vezetést segítő kamerával, így képes a sorkövetésre. Egyszerűen és könnyen használható, a villanymotornak köszönhetően csendes, nem kell olajat és szűrőket cserélni, nincs füst- vagy gázkibocsátás, ami különösen az üvegházakban végzett munka során előny.

Fotók: Rimóczi Irén és műhelyfotók

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: