0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Termésbiztonság, hatékonyság, kényelem

Az idei Sivalon több mint 700 kiállító mutatta be újdonságait. Többek közt mezőgazdasági, borászati gépekkel, eszközökkel, növényvédelmi és csomagolástechnológiai megoldásokkal készültek, de döntéstámogató szoftvereket is hoztak a résztvevő cégek.
Egy központi kamera pásztázza a paradicsomnövényeket, a leveleket és a paradicsomokat, hogy azonosítsa a vágási pontokat, valamint a robot útját elálló lehetséges akadályokat.

Ezután a robotkar a vágási pont felé mozdul, miközben egy másik, karvégi kamerát használ. A mesterséges intelligencia algoritmusok alapján dönt a vágás helyéről, hogy az minél közelebb legyen a főszárhoz.

Forradalmi találmány a sárgadinnyét a sorokból fölszedő eszköz
Forradalmi találmány a sárgadinnyét a sorokból fölszedő eszköz

Szintén a kézimunkaerő-igény csökkentésére és a kényelmesebb, hatékonyabb munkavégzésre szolgál, csak éppen a sárgadinnye betakarításánál az ugyancsak francia Ream-Agri cég termésösszegyűjtő eszköze, el is nyerték vele a Sival ezüstérmét a gépesítés kategóriában. Egy sárgadinnye-termesztő kérésére született meg a traktorhoz kapcsolható eszköz. A szabadalmaztatott forradalmi találmány sajátosságai az oszcilláló villák, amelyek a sorok közé kirakott dinnyéket egy rugalmas gumihengerhez terelik, ami anélkül juttatja őket a felhordószalagra, hogy megsérülnének. A szalag végén pedig egy forgó, állítható magasságú, szintén rugalmas „hálós kosár” gondoskodik arról, hogy a termés óvatosan kerüljön a konténerbe.

A gépi megoldással mintegy 60%-kal csökkenthető a szedés kézimunkaerő-igénye, hiszen a dolgozók feladata csak az érett termések levágása és a sorok közé helyezése, de nem kell foglalkozniuk a ládákba rakással és a teli ládák összegyűjtésével.

Egy vagy két szedőfejes kivitelben kapható. Szabadföldön és fóliaházakban is tud dolgozni, kis és nagy gazdaságokban egyaránt gazdaságos a használata. Munkasebessége 4 km/óra, és négy ember nehéz munkája váltható ki vele. Kerek és hosszúkás termések összegyűjtésére is alkalmas.

Az Agrivaloire francia családi vállalkozás korszerű AspergeSpin betakarítógépei már évek óta ismertek a spárgatermesztők körében, mintegy 14 ezer dolgozik belőlük világszerte. A gyártó a Sivalon az új találmányát, a tárcsás bakhátkészítőt mutatta be, és elnyerte a kiállítás ezüst elismerését. Az EcoSpader 2030 a rászerelt forgóásóval és tárcsákkal anélkül dolgozza meg a talajt, és készíti el a bakhátat, hogy megsértené a sípokat. A hagyományos tárcsákkal ellentétben csak a traktor kerekei közé eső talajt mozgatja, és csakis menetirányban. Laza, levegős, homogén bakhátat képez, amiben akadálytalanul fejlődhet a spárga, könnyű a betakarítás, ráadásul gyorsabban felmelegszik, így fokozható a koraiság. Munka közben az oldallemezek erősen nyomják a bakhát oldalait, a gép hátulján elhelyezett nyomólapok pedig lesimítják és megadják a végleges formáját. A bakhát magassága előre rögzített, a szélessége pedig igazodik ahhoz, hogy mennyi talaj áll rendelkezésre a bakhát készítéséhez. A tárcsák szöge és mélysége állítható.

EcoSpader bakhát mesterséges
Az EcoSpader levegős bakhátat készít a spárgának, ráadásul a hagyományos tárcsáknál kisebb energiafelhasználással
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: