0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Veszélyben kedvenc sajtunk: a tudósok szerint kérdéses, ehetjük-e a jövőben

Sajtimádók milliói számára szolgált aggasztó hírrel nemrégiben egy francia tudóscsoport. A szakemberek szerint ugyanis fennáll a veszély, hogy a jövőben nem foguk tudni többek között camambert sajtot fogyasztani.

A Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ tudósai a sajtipart fenyegető, aggasztó jövőképre hívták fel a figyelmet. Azt állítják, a brie és a camambert sajthoz használt mikroszkopikus gombákat a kihalás szélére sodortuk, köszönhetően a sajtgyártás nagymértékű iparosításának és a túlzott emberi beavatkozásnak. Ez pedig azt jelenti, a jövőben akár el is tűnhetnek mindenki kedvenc nemes penészes finomságai – írja a The Sydney Morning Herald.

sajt

sajt

Domesztifikált penészgomba

Jeanne Ropars, evolúciókutató biológus és csapata a sajtkészítéshez használt gomba genomszekvenálását végezték el, azaz vizsgálták meg DNS-ét. A szóban forgó gomba a Penicillium camemberti gyorsan növekvő albínó mutációja, amelyet egy francia laboratóriumban hoztak létre majd forgalomba.

A penészgomba a sajtban lévő zsír és fehérje lebontása révén alakítja ki annak jellegzetes, krémes állagát, miközben tetejét kemény réteggel vonja be.

„Ezeket a mikroszkopikus organizmusokat tulajdonképpen pont úgy háziasítottuk, mint a kutyákat. Ugyanakkor problémát vet fel túlzott szelekciójuk, ezáltal ugyanis csökken a faj genetikai sokfélesége”

– hangsúlyozta Ropars.

Ivan Larcher, francia sajtkészítő pedig arra hívta fel a figyelmet, az évtizedek során mennyi változáson mentek keresztül a nemespenészes sajtok. A vásárlók a második világháborút megelőzően még nem csak fehér, de számos egyéb színű brie és camambert sajtot kaphattak. A szakember rávilágított, hogy

egy 1888-as festményen például narancssárga és kék színben pompázó brie sajtot láthatunk.

Akkoriban ezeket a sajtokat még a Penicillium biforme nevű gombából készítették, mely később mutálódott, így létrejött a fehér penészgomba. Míg korábban egyenesen úgy vélték, a fehér színű penész szennyeződés jele, manapság pont az ellenkezője történik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/smh.com.au

Magazin ajánló: