0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Kutatás, kezelés és fejlesztés

Az MKA összefogja a magyar kert­örökség kutatására, kezelésére és fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, szerepet vállal ezek megvalósításában - hangzott el többek között a zöldszakma közelmúltbeli konferenciáján.

A Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) szakmai civil ernyőszervezetként jött létre, küldetésének tekinti, hogy összekapcsolja az örökségvédelemben tevékenykedő szervezeteket, és erről hírt adjon a közéletben.

Herczeg Ágnes, kuratóriumi elnök.
Fotó: Szabó József

Közös dolgaikat, közös ügyeiket akkor tudják jó irányba vinni és fenntarthatóvá tenni, ha együttműködnek.

Ezekkel a gondolatokkal kezdte előadását Herczeg Ágnes tájépítész, vezető tervező, az alapítvány kuratóriumának elnöke a konferencián.

Az MKA összefogja a magyar kert­örökség kutatására, kezelésére és fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, szerepet vállal ezek megvalósításában. Gazdasági és társadalmi szereplőket igyekszik bevonni a kertörökség támogatásába, részt vesz a kertörökség védelmét elősegítő jogszabályok előkészítésében, kezdeményezi az arra érdemes helyszínek védetté nyilvánítását.

Figyelik a külföldi példákat

Az alapítványban tevékenykedők nagyon fontosnak tartják, hogy magas színvonalú nemzetközi konferenciákat szervezzenek, megismerjék és továbbadják a szakma legújabb ismereteit, gondolatait. Tavaly ősszel már negyedik alkalommal rendezték meg a Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferenciát, amelynek a víz volt a témája. A szervezőknek sikerült elérniük, hogy a kezdeményezés a szakma által elismert közép-európai kerttörténeti tudományos konferenciává váljon az évek alatt, amit a külföldi kollégák is megtisztelnek jelenlétükkel. Tavaly áprilisban egy másik, általuk szervezett nemzetközi konferencián a kertörökség és a kommunikáció témáját járták körbe. Az alapítvány tagjai emellett számos ország szakmai összejövetelein is részt vesznek, hiszen

egyik missziójuk, hogy kapcsolatba kerüljenek a külföldi szakmai szervezetekkel, a fontos szakmai információkat megszerezzék és sokkal tágabb együttműködést tudjanak kialakítani.
városi zöldfelület, park
Illusztráció

Az MKA tagja az Európa Tanács alá tartozó European Route of Historic Gardens (európai történelmi kertek útja) és az International National Trusts Organisation (nemzeti vagyonkezelők nemzetközi egyesülete) nevű szervezeteknek, melyek magas szintű tudományos és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek. A kertörökséget felölelő szervezeteknek jelenleg három magyar történeti kert (a fertődi Esterházy-kastély, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélypark, és a Gödöllői Királyi Kastély kertje) a tagja. Az előadó reméli, hogy még több magyar történeti kertet tudnak majd az európai honlapokon bemutatni.

A nemzetközi szervezetek tagsága azért is fontos, mert ez külföldi pályázati lehetőségeket teremthet a magyar történeti kertek megújítására.

A kezdetektől céljuk megismerni, hogyan oldja meg a történeti kertek fenntartását az International National Trusts Organisation és a hozzá hasonló szervezetek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: