0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Kutatás, kezelés és fejlesztés

Az MKA összefogja a magyar kert­örökség kutatására, kezelésére és fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, szerepet vállal ezek megvalósításában - hangzott el többek között a zöldszakma közelmúltbeli konferenciáján.

A költségeket részben állami forrásból, saját bevételekből, magántámogatásokból, önkéntesek munkájából fedezik. Herczeg Ágnes szeretné kidolgozni a kertörökség ügyében is a hazai önkéntesség metódusát. Ennek egyik első helyszíne az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély kertje volt, ahol összekapcsolódott az oktatás, kiállítás, nevelés, ismeretterjesztés és magának a kertörökségnek az ügye. A kert felújítására tavaly szerveződött az első kaláka, amit egy népfőiskolai hetek programsorozat követett elsősorban a helyi és környékbeli lakosok részére. Szeretnének egyhetes bentlakásos nyári kertakadémiát is indítani, ahol mind a gyakorlat, mind az elmélet össze tud kapcsolódni. Tavaly az iszkaszentgyörgyi kastélyban sikerült elhelyezni a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány herbáriumi gyűjteményét és szakkönyvtárát a Zöldfelület-gazdálkodás Kerekasztala, benne az MKA segítségével.

Az MKA bekerült a József nádor-év 26 program előkészítő csapatába. A MATE Budai Campusával együtt készítik elő József nádor korának bemutatását annak részletezésével, hogy a tájépítész, a kertész, a botanikus és a kertművész József nádor milyen jelentős szerepet játszott a magyar kertművészetben.

Kertörökség-adatbázis

A Zöldfelület-gazdálkodás Kerekasztala többi szereplőjével együtt tervezik egy, a történeti kertekre vonatkozó fenntartási kézikönyv megalkotását, melyben kidolgoznák, hogyan lehetne a fenntartást és a fenntarthatóságot olyan magas szinten tartani, ami elvárható a történeti kertek hálózatosítása szempontjából. Elkezdték kidolgozni a magyar kertörökség hálózatosításának kutatási metodikáját is. Ezt a Tokaj-Hegyalja világörökségi területén tesztelik, ahol több mint harminc kert, egy borászati és egy történeti kert felmérését összevetve dolgozzák ki, hogyan lehet tematikus, látogatható kertutat létrehozni.

Az MKA infrastruktúrával is segíti, hogy a magyar kertörökség felmérése az egyetemi oktatáson belül, akár nyári időszakban is folyamatos lehessen. Szeretnék megújítani és fejleszteni a kertörökség adatbázisát. A Budai Campus- szal együttműködésben fontos feladat a kastélykertek matuzsálem korú fáinak szaporítása.

Rátermett jogászcsapattal együtt nagy erőket fektetnek abba, hogy a szakmapolitika jogi aktivitását elősegítsék és a zöldinfrastruktúra kérdéskörét méltó módon be tudják helyezni az új építési kerettörvénybe.
városi zöldfelület
Illusztráció

Az alapítványban tevékenykedők úgy látják, hogy előzetesen szükség van projektek, kutatások előkészítésére, hogy ha lesz pénz a megvalósításukra, akkor folytatni lehessen az érdemi munkát. Fontosnak tartják egyebek között az Esterházy-kastély kertjének megújítását.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: