0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Lóbabból csoki – új alapanyag a láthatáron

A piacra kerülő kakaómentes csokoládéporoktól eltérően az új csoki egyetlen nyersanyagra támaszkodik: a szerény lóbabra.

A bab a kakaóbab „rokonának” tekinthető, magyarázta a növénytudós dr. David Salt, aki Ross Newton és Kit Tomlinson társaságában alapította vállalatot. Ők pedig mindketten csokoládéval foglalkozó szakemberek.

A csokoládé egyik legfontosabb ízkomponense a kakaóban található vicilin nevű fehérjéből származik.

„Amikor a vicilin lebomlik, és a peptideket megpörkölik, csokoládés ízt kapunk” – mondta a Forward Fooding nemrégiben Londonban tartott élelmiszer-technológiai rendezvényén.

A lóbab szintén vicilintartalmú, ezért a Nukoko egy szabadalmaztatott „a babtól az édességig” eljárást alkalmaz, hogyelőállítsa ugyanezt a csokoládés ízt. A helyben beszerzett bab ellenőrzött erjesztési folyamaton megy keresztül, hogy létrehozzák a kakaóízt. Ezt követően szárítják majd pörkölik és porrá őrlik, melyet aztán a csokoládétermékek előállításához használnak fel – legyen szó csokoládéról, fondantról vagy forró csokoládéról. A csokoládé előállításához természetesen egyéb összetevőket is használnak: zsírokat, cukorlecitint, tejport.

A szabadalmaztatott technológia lehetőséget teremt arra is, hogy a Nukoko különböző ízeket fejlesszen ki. Dr. Salt szerint a költségek szempontjából a végtermék olcsóbb lehet, mint a tömegpiaci csokoládé – ha nagy mennyiségben gyártják.

Bevált recepten miért változtassunk?

Statista 2022-es globális fogyasztói felméréséből kiderült, hogy a csokoládé népszerű Európában és az Egyesült Államokban, Ázsiában viszont más édességekre szavaznak a vásárlók.

A világranglista élén Svájc áll, ahol az éves, 1 főre jutó csokifogyasztás 2021-ben 11,6 kilogramm, az Egyesült Királyságban 3 kiló, Franciaországban 3,6 kilogramm, míg Németországban 5,7 kiló volt. Az Egyesült Államokban fejenként 9 kiló csokit esznek.

Ezzel szemben Indiában például az egy főre eső fogyasztás csupán 1 kilogramm volt, míg Kínában ennél is kevesebb, mindössze 20 deka.

Ha pedig egy élelmiszer ennyire népszerű, minek azon változtatni? – merül fel a kérdés. Dr. Salt elismeri, hogy az ötlet „eléggé őrült”, de úgy véli, hogy a jelenlegi ágazat fenntarthatatlan, és nem is elsősorban az emberi jogi aggályok miatt, hanem mert a a kakaóbab termesztése a klímaváltozás következtében csökkenni fog.

Már most is emelkedik a kakaó ára, de ha kevesebb lesz belőle, az olcsóbb kakaós szeletek ára is az egekbe szökne. Vagyis szükség lehet az alternatívákra.

„Az előrejelzések szerint az éghajlat változásával, különösen a kakaó nagy részét termesztő területeken – főként Nyugat-Afrikában – csökken a termelékenység” – magyarázta a társalapító.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/FoodNavigator

Magazin ajánló: