0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Lóbabból csoki – új alapanyag a láthatáron

A piacra kerülő kakaómentes csokoládéporoktól eltérően az új csoki egyetlen nyersanyagra támaszkodik: a szerény lóbabra.

A Nukoko szándéka, hogy ezt a hiányt helyben beszerzett babbal pótolja. A helyi beszerzés másik nyilvánvaló előnye a kisebb karbonlábnyomban rejlik.

Az északi félteke csokoládégyártói a kakaóbabok importjára támaszkodnak, amelyek mindegyike a trópusokon termesztett kakaóbab.

A szállítási költségek csökkentésével megpróbálják csökkenteni ezt a karbonlábnyomot is.

Az induló vállalkozás kizárólag arra összpontosít, hogy kakaómentes kínálatát az ömlesztett, csokoládészeleteket előállító gyártóknak szállítsa, nem pedig a csúcskategóriás csokoládék piacának.

A lóbab a kiskertek kedvelt növénye. Társulásban például fejes salátával ültethető
Forrás: Wikimedia Commons

A Nukoko fejlesztési útja

A Nukoko a szállítási kibocsátások csökkentése érdekében a helyben termelt babfajtákra összpontosít, illetve meg akarja vizsgálni, hogy a technológiájuk más régiókban termő babfajtákra is alkalmazható-e.  „Megnéztük rengeteg különböző bab génszekvenciáját, és összehasonlítottuk a bennük lévő vicilint” – árulta el a növénytudós.

Ha más vicilin-tartalmú babokat is be lehet szerezni helyben, a Nukoko módosíthatja rendszerét, hogy ugyanazt érje el.

„Azt mondanám, hogy a lóbab biztosan nem a kezdete és nem is a vége ennek a történetnek” – zárta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/FoodNavigator

Magazin ajánló: