0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Arcunk is tükrözi, mit reggeliztünk

Francia kutatók azt állítják, felfedezték, mely ételek miatt tűnhetünk kevésbé vonzónak. Az ugyanis, hogy mit eszünk reggelire, befolyásolhatja, mások vonzónak látnak-e minket.

Számos étel, amelyet napi szinten fogyasztunk – beleértve, de nem kizárólag reggeli gyanánt -, feldolgozott szénhidrátokban gazdag. Ezek közé tartoznak a reggeli gabonapelyhek, a fehér kenyér és a tésztafélék is. E termékek fogyasztása a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez majd csökkenéséhez, ezáltal gyulladáshoz és oxidatív stresszhez vezethet.

Korábbi tanulmányok alapján az ilyen élelmiszerek növelhetik bizonyos betegségek kockázatát. Most azonban úgy tűnik, hogy a feldolgozott, szénhidrátokban gazdag élelmiszerek  más negatív következményekkel is járnak.

A kutatók szerint többek között hatással lehetnek arra is, hogy fizikailag vonzónak tartanak-e minket.

Ezt vizsgálták a francia Montpellier-i Egyetem kutatói.

A Public Library of Science által kiadott tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a nyugati országokban a 20. század második felében hatalmas átalakuláson ment keresztül az emberek étrendje. Jelentősen megnőtt többek között a finomított szénhidrátok fogyasztása, mely összefüggésbe hozható  olyan élettani mechanizmusokkal, mint például a hiperglikémia és a hiperinsulinaemia. Ezek pedig hatással lehetnek olyan nem orvosi jellegű tulajdonságokra is, mint az arc vonzereje.

A francia Montpellier-i Egyetem kutatói 52 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akik életkora 20 és 30 év közötti. Teljesen véletlenszerűen 500 kalóriás, finomított és finomítatlan szénhidrátokban gazdag reggelit osztottak ki a közöttük.

A finomított szénhidrátos reggeli francia fehér lisztből készült bagettből, lekvárból, alma- vagy narancsléből és cukros teából vagy kávéból állt. A finomítatlan szénhidrátokból álló reggeli viszont teljes kiőrlésű kenyérből, vajból és sajtból állt, amelyhez narancs vagy alma és cukor nélküli kávé vagy tea járt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Magazin ajánló: