Az idén nagyon korán, március végére esik a húsvét, amit rögtön a muszlim ramadán vallási ünnep követ, mely során hagyományosan bárányhúsból készült ételeket fogyasztanak. Ezért a korábbi termékenyítésre már tavaly felhívtuk a gazdák figyelmét, vázolta az ünnepek előtti bárányhús helyzetet Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetsége, valamint a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.
A 2022-es évet jellemző történelmi aszály, energiaválság, takarmányhiány, egekbe szökő inputárak tavalyra mérséklődtek. Az elmúlt év ugyanis a legeltetés és a kaszálás szempontjából is jóval kedvezőbben alakult:
A 2022-es aszály azonban nem múlt el nyomtalanul, 2023-ban az előző évhez képest az anyaállatok száma 5 százalékkal csökkent.
A bárányok külföldre mennek
A szakmai szervezetek szerint kedvezők a báránypiaci kilátások. Európában növekszik a kereslet a juh- és a bárányhús iránt, az EU önellátottsági szintje ugyanis Nagy-Britannia kiválásával a korábbi 95 százalékról 88 százalékra csökkent.