0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Bárány lehetne a húsvét sztárja

Európa szerte kevesebb a bárány, ezért egyre erősödő kereslet tapasztalható a juhhús iránt, így a tavalyinál magasabb árat is lehet kérni érte. A húsvét, és az azt követő muszlim ramadán vallási ünnep is kedvez a keresletnek.

Az idén nagyon korán, március végére esik a húsvét, amit rögtön a muszlim ramadán vallási ünnep követ, mely során hagyományosan bárányhúsból készült ételeket fogyasztanak. Ezért  a korábbi termékenyítésre már tavaly felhívtuk a gazdák figyelmét, vázolta az ünnepek előtti bárányhús helyzetet Mezőszentgyörgyi Dávid,  a Magyar Juh és Kecsketenyésztők Szövetsége, valamint a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

A 2022-es évet jellemző történelmi aszály, energiaválság, takarmányhiány, egekbe szökő inputárak tavalyra mérséklődtek. Az elmúlt év ugyanis a legeltetés és a kaszálás szempontjából is jóval kedvezőbben alakult:

a jobb csapadékviszonyoknak köszönhetően a legeltetési idényt ki lehetett nyújtani, és jelentős mennyiségű szálastakarmányt lehetett betakarítani.

A 2022-es aszály azonban nem múlt el nyomtalanul, 2023-ban az előző évhez képest az anyaállatok száma 5 százalékkal csökkent.

-A termelőknek jó hír, hogy keresleti piac van, jelenleg kétszer annyi bárány is elkelne, és az árak soha nem látott magasságokba szöktek, jelenleg 2000 Ft az élő állat kilója.  Még ezekben a hetekben kell értékesíteni a bárányokat, mert később az árak nagy valószínűséggel vissza fognak esni, mondta az ágazat szakértője.

A bárányok külföldre mennek

A szakmai szervezetek szerint kedvezők a báránypiaci kilátások. Európában növekszik a kereslet a juh- és a bárányhús iránt, az EU önellátottsági szintje ugyanis Nagy-Britannia kiválásával a korábbi 95 százalékról 88 százalékra csökkent.

Az idei bárányok 80%-a most is Olaszországba kerül, ahol a katolikus hagyományok és a gasztronómiai szokások miatt húsvétkor rendkívül kedvelt a bárányból készült étel. Az olasz háziasszonyok szeretik a magyar bárányt, főként sülteket készítenek belőle.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: