0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Bárány lehetne a húsvét sztárja

Európa szerte kevesebb a bárány, ezért egyre erősödő kereslet tapasztalható a juhhús iránt, így a tavalyinál magasabb árat is lehet kérni érte. A húsvét, és az azt követő muszlim ramadán vallási ünnep is kedvez a keresletnek.

Az idei húsvéti időszak abból a szempontból lesz különleges a hazai juhtenyésztők számára, hogy a keresztény ünnep és a muszlim vallásúak szent hónapja időben szorosan követik egymást, így

meghosszabbodik a keresleti időszak.

A ramadán időszakában a hívő muszlimok napkeltétől napnyugtáig nem fogyasztanak ételt és italt, napnyugta után azonban böjtöt megtörő csoportos étkezést tartanak, ahova családtagjaikat, szomszédaikat és barátaikat egyaránt meghívják. Az étkezéseknek fontos szereplője a bárányhús is. A magyar bárányok 20 százaléka arab országokba, Izraelbe, Jordániába kerül, de egyre többet vásárol belőle Németország, Franciaország és Ausztria muszlim lakossága is.

Megtudtuk, hogy az olasz piacra továbbra is döntő többségében a kis súlyú, úgynevezett tejesbárányok kerülnek, 12–16 kilogrammos vágott súlyú kategóriában, viszont a muszlim lakosság  a már 40-50 kg-ot elért állatokat keresi.

Ezért a szakmai szervezetek felhívták a gazdák figyelmét erre a lehetőségre, hiszen ez termelési biztonságot jelent, egész éves piacot a bárányhúsnak, így nincsenek kitéve a szezonalitásnak. Keressék azokat a fajtákat, amelyek alkalmasak a sűrített elletésre.

Itthon csak húsvétkor kerül az asztalra

Míg a bárányexport folyamatosan erősödik, a hazai bárányhúsfogyasztás továbbra is nagyon alacsony szinten van.

A statisztikák szerint a hazai juhhúsfogyasztás éves átlaga alig éri el a 0,2 kilogrammot egy főre vetítve, és nagyon szezonálisan, szinte csak húsvétra koncentrálódik.

Ezzel a mennyiséggel messze elmaradunk az uniós átlagtól, holott a bárány kifejezetten egészséges húsféle. A sovány bárány- és juhhús magas fehérje- és alacsony zsírtartalma miatt könnyedén beilleszthető a legtöbb diétába.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: