Az idei húsvéti időszak abból a szempontból lesz különleges a hazai juhtenyésztők számára, hogy a keresztény ünnep és a muszlim vallásúak szent hónapja időben szorosan követik egymást, így
A ramadán időszakában a hívő muszlimok napkeltétől napnyugtáig nem fogyasztanak ételt és italt, napnyugta után azonban böjtöt megtörő csoportos étkezést tartanak, ahova családtagjaikat, szomszédaikat és barátaikat egyaránt meghívják. Az étkezéseknek fontos szereplője a bárányhús is. A magyar bárányok 20 százaléka arab országokba, Izraelbe, Jordániába kerül, de egyre többet vásárol belőle Németország, Franciaország és Ausztria muszlim lakossága is.
Megtudtuk, hogy az olasz piacra továbbra is döntő többségében a kis súlyú, úgynevezett tejesbárányok kerülnek, 12–16 kilogrammos vágott súlyú kategóriában, viszont a muszlim lakosság a már 40-50 kg-ot elért állatokat keresi.
Itthon csak húsvétkor kerül az asztalra
Míg a bárányexport folyamatosan erősödik, a hazai bárányhúsfogyasztás továbbra is nagyon alacsony szinten van.
Ezzel a mennyiséggel messze elmaradunk az uniós átlagtól, holott a bárány kifejezetten egészséges húsféle. A sovány bárány- és juhhús magas fehérje- és alacsony zsírtartalma miatt könnyedén beilleszthető a legtöbb diétába.