Az enyhe időjárás miatt a szokásosnál korábban indult az idei földieper-szezon. Az általában április végi kezdéshez képest egy hónappal korábban, már március utolsó napjaiban lehetett hazai eperrel találkozni a piacokon.
Nem csak itthon, egész Európában korán kerültek a polcokra a piros gyümölcsök. Franciaországban az enyhe márciusi idő mentette meg a csapadékos február miatt akkor még pesszimista gazdák reményeit, így már ott is polcokra kerültek a friss eprek.
Görögországban kiválóan startolt a szamócaszezon, amit a helyi gazdák szintén az átlagnál enyhébb időjárásnak tudnak be. A görög földieper pedig mennyiségében is elérte azt a szintet, hogy meghódítsa Európát, és már márciusban megjelentek a magyar piacokon is. Teszik mindezt a spanyol termény kárára, ahol a csapadékos időjárás miatt évek óta romlik a szamóca minősége, így a nagy exportőrök egyre inkább a görög termények felé fordulnak. A görög eper hódítására április-májusban éri el csúcsát, utána az időjárás egyre forróbb lesz a félszigeten, ami csökkenti az exportmennyiséget. Idén március végéig a görög eper kivitel csaknem elérte a 34 ezer tonnát, ami 10,3 százalékkal haladta meg a tavalyi év ezen időszakának a mennyiségét.
A hazai szamócaszezon hagyományosan április végén kezdődik, és egészen júliusig tart. Az importhoz képest sajnos rendkívül magas áron kapható:
De például Madridban már 2,18 dollár kilója, ami átszámolva körülbelül 800 forint, Katalóniában pedig 3,27 dollár a földieper nagykereskedelmi ára, ami olyan 1200 forint. Hamarosan nem lesz ekkora árkülönbség a hazai és az import eper ára között, hiszen a magyar eper szezonja még nem kezdődött el igazán. A délebbi mediterrán országok éghajlati előnyökkel rendelkeznek, így ott a szezon hetekkel korábban elindul, így magyarázható az olcsóbb import szamóca.
Azonban érdemes kihasználni a szezont, mert a rendkívül jó élettani hatású gyümölcs nem tárolható könnyen, néhány nap után jelentősen veszít beltartalmából, és még hűtőszekrényben tárolva is hamar tönkre mehet. Semmiképp sem érdemes olyan mennyiséget vásárolni, amit nem fogyasztunk el 2-3 napon belül, kivéve ha lekvárt, szörpöt vagy befőttet szeretnénk készíteni belőle, hiszen ezekre is kiválóan alkalmas. Az utóbbi években egyre elterjedtebb az eperbor is, amit desszert mellé, vagy akár fröccsként magában is fogyaszthatunk nyári estéken, és nem túl drágán hozzáférhető a legtöbb szaküzletben, de akár a szupermarketekben is.
Kalóriatartalma alacsony, víztartalma magas, ideális a sportolók, de a kismamák számára is, mert folsavtartalma igen magas (1 adag eperben kb. 21mcg).