Aloé
(Aloe vera)
Senkinek nem kell bemutatni, hiszen gyógynövényként is jól ismert. Számos aloés üdítőital kapható hazánkban, a növényből származó gél biztonságosan fogyasztható, és frissítő ízt ad a különböző ételeknek és italoknak. A külső zöld rész lehámozása után az alatta levő sárgásat is távolítsuk el, és csak a szinte víztiszta zselét használjuk. A levelek külső részében található antrakinonok hashajtó hatásúak, és nagyobb mennyiségben rákkeltők is lehetnek.
A géles rész nyersen és főzve is fogyasztható, aki nem kedveli az állagát, turmixolva is kipróbálhatja frissítő italként gyümölcslevekkel keverve. Saláták, gyümölcssaláták és hidegen tálalt tészták kiegészítője is lehet. Az aloé közel száz hatóanyagot tartalmaz, köztük A-, C- és E-vitamint. Ezek a vitaminok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Számos fontos ásványi anyaga közül a kalcium, magnézium és kálium emelendő ki. A levél belsejének géles anyaga kiváló sebgyógyító.
Cserjés aloé
(Aloe arborescens)
Fűrészkaktusz néven is ismert, pedig igazából nem is kaktusz.
Sajnos gélhozama kevesebb és lassan nő, de csodaszép növény. Oldalhajtásai legyökereztetésével könnyen szaporítható.