Pletykafélék
(Tradescantia sp.)
Több népcsoport is használja konyhában, főtt leveleiket többnyire levesekbe teszik.
Bazella
vagy malabár spenót
(Basella alba, Basella rubra)
A Basella alba zöld levelű, a Basella rubrának pedig a szára és a levelei bordó színűek. Mindkettőnek a spenóthoz hasonlítanak a levelei és a hajtásai, enyhén borsos, kissé citrusos ízűek.
A fiatal leveleket nyersen, zöldsalátába keverve fogyaszthatjuk, párolva vagy főzve pedig a főtt spenóthoz hasonlóan felhasználhatjuk.
Gazdag fehérjékben, szénhidrátokban, ásványi anyagokban, például vasban, kalciumban, valamint A- és C-vitaminban. A benne lévő főbb esszenciális aminosavak az arginin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a treonin és a triptofán, ezért a gyermekek alultápláltságának esetén is használják. Több mint háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a spenót, és több mint másfélszer több A-vitamint, mint a kelkáposzta.
Viaszvirág
(Hoya sp.)
Japánnak egy részén rendszeresen fogyasztják. Nagyon sok díszváltozata van, amelyek ehetők, bár nem feltétlenül nyújtanak nagy gasztronómiai élményt.