0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

Kóstoljunk szobanövényeket!

A cikkünkben bemutatott fajok nálunk szobai dísznövények, ám a világ más részein kisebb-nagyobb mértékben fogyasztják is őket. Sőt, némelyekből komplett ételek is készíthetők!

Pletykafélék

(Tradescantia sp.)

pletyka

A közönséges pletykák virágszirmai ehetőek, és a salátába is színt visznek.

Több népcsoport is használja konyhában, főtt leveleiket többnyire levesekbe teszik.

Bazella

vagy malabár spenót

(Basella alba, Basella rubra)

A Basella alba zöld levelű, a Basella rubrának pedig a szára és a levelei bordó színűek. Mindkettőnek a spenóthoz hasonlítanak a levelei és a hajtásai, enyhén borsos, kissé citrusos ízűek.

Szobanövényként is rendszeresen kapható, de kifejezetten élelmezési célra is termesztik, tehát nemcsak egy hobbiból ehető szobanövény, hanem zöldségnövény is egyben.

A fiatal leveleket nyersen, zöldsalátába keverve fogyaszthatjuk, párolva vagy főzve pedig a főtt spenóthoz hasonlóan felhasználhatjuk.

Gazdag fehérjékben, szénhidrátokban, ásványi anyagokban, például vasban, kalciumban, valamint A- és C-vitaminban. A benne lévő főbb esszenciális aminosavak az arginin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a treonin és a triptofán, ezért a gyermekek alultápláltságának esetén is használják. Több mint háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a spenót, és több mint másfélszer több A-vitamint, mint a kelkáposzta.

Magról és hajtásdugványról is könnyen szaporítható.

Viaszvirág

(Hoya sp.)

viaszvirág

Japánnak egy részén rendszeresen fogyasztják. Nagyon sok díszváltozata van, amelyek ehetők, bár nem feltétlenül nyújtanak nagy gasztronómiai élményt.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: