0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

Kóstoljunk szobanövényeket!

A cikkünkben bemutatott fajok nálunk szobai dísznövények, ám a világ más részein kisebb-nagyobb mértékben fogyasztják is őket. Sőt, némelyekből komplett ételek is készíthetők!

Jegecske

(Aptenia cordifolia)

jegecske

Sokan tartják szobanövényként, de virág­ágyi kiültetésekben is találkozhatunk vele, bár így az első fagyok elpusztítják. Könnyen szaporítható dugványokról, és a nyári hónapokban magról is termeszthető. Szárazságtűrő növény, de tolerálja a sok csapadékot és a rendszertelen öntözést is.

Lédús, fiatal levelei ehetők, kellemes kiegészítői a nyári ételeknek akár nyersen is, de párolhatók, főzhetők is.

Frissen szedve és fogyasztva savanykás, almás jellegű íze van. A virágai is ehetők, amit nagyra értékelnek a francia gasztronómiában. A gyógyászatban gyulladáscsökkentőként és természetes dezodorként is használták. A zöld levelű alapfaja mellett több színes levelű fajtája is ismert.

Szobai mályvarózsa

(Hibiscus rosa-sinensis)

szobai mályvarózsa

Nagyon sok lakásban megtalálható, és nem is gondolnánk róla, hogy van, ahol élelmiszerként és ételízesítőként is használják. A növény fiatal, zsenge leveleit úgy főzik és fogyasztják Kínában, mint a spenótot. Más helyeken a legpuhább leveleket nyersen teszik salátákba.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: