0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 12.

Kóstoljunk szobanövényeket!

A cikkünkben bemutatott fajok nálunk szobai dísznövények, ám a világ más részein kisebb-nagyobb mértékben fogyasztják is őket. Sőt, némelyekből komplett ételek is készíthetők!

Törpebors

(Peperomia sp.)

A Peperomia nemzetség több faját élelmiszerként és gyógynövényként is használták.

Bár főként díszítő lombozata miatt termesztik, az egész növény ehető, főzve és nyersen egyaránt.

Madársóskák

(Oxalis sp.)

madársóska

Hazánkban is él több fajuk, sőt a szilveszterkor árusított szerencsehozó négylevelű lóhere is egy madársóskafaj. Ezek mellett is rengeteg más faja és kertészeti változata létezik. Levele három-négytagú, rendszerint a fényingerekre reagál, sötétben összecsukódik. Virága sárga vagy fehér, öttagú.

Szára, levelei a bennük felhalmozódó kalcium-oxalát-kristályoktól kellemes savanykás ízűek. Jól mutatnak szendvicsdíszként, tálaláskor tányér­díszként, de sokat nem célszerű enni belőlük, mert a kalcium-oxalát az arra érzékenyeknél nagy mennyiségben vesekövet okozhat.

Az ókori kelta, illetve germán kultúrában ez a növény volt a szerencse szimbóluma, ám miután a tömeges erdőirtások drasztikusan megritkították állományát, átvette tőle ezt a szerepet a lóhere (Trifolium repens).

Gombaízű növény

(Rungia klossii)

gombaízű növény

Nagyon népszerű Pápua Új-Guineában, ahol gyorsan fejlődő, bokrosodó gyógynövényként nevelik. Levelei jellegzetesen gomba­ízűek, fényesen zöldek, roppanóak, sok vasat, C-vitamint tartalmaznak. Nyersen is fogyasztható, salátaként, szendvicsekhez vagy köretként is elkészíthető.

Levesekhez vagy pörköltekhez is adhatjuk fűszerként, ekkor a gombaíz a főzés közben felerősödik.

Ha túlfőzzük, a levelek kifakulnak, ezért inkább csak a főzés utolsó pillanatában adjuk az ételhez. Meleg- és vízigényes növény, egész évben jól fejlődik a szobában az ablak mellett.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: