Törpebors
(Peperomia sp.)
Bár főként díszítő lombozata miatt termesztik, az egész növény ehető, főzve és nyersen egyaránt.
Madársóskák
(Oxalis sp.)
Hazánkban is él több fajuk, sőt a szilveszterkor árusított szerencsehozó négylevelű lóhere is egy madársóskafaj. Ezek mellett is rengeteg más faja és kertészeti változata létezik. Levele három-négytagú, rendszerint a fényingerekre reagál, sötétben összecsukódik. Virága sárga vagy fehér, öttagú.
Az ókori kelta, illetve germán kultúrában ez a növény volt a szerencse szimbóluma, ám miután a tömeges erdőirtások drasztikusan megritkították állományát, átvette tőle ezt a szerepet a lóhere (Trifolium repens).
Gombaízű növény
(Rungia klossii)
Nagyon népszerű Pápua Új-Guineában, ahol gyorsan fejlődő, bokrosodó gyógynövényként nevelik. Levelei jellegzetesen gombaízűek, fényesen zöldek, roppanóak, sok vasat, C-vitamint tartalmaznak. Nyersen is fogyasztható, salátaként, szendvicsekhez vagy köretként is elkészíthető.
Ha túlfőzzük, a levelek kifakulnak, ezért inkább csak a főzés utolsó pillanatában adjuk az ételhez. Meleg- és vízigényes növény, egész évben jól fejlődik a szobában az ablak mellett.