0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

Kóstoljunk szobanövényeket!

A cikkünkben bemutatott fajok nálunk szobai dísznövények, ám a világ más részein kisebb-nagyobb mértékben fogyasztják is őket. Sőt, némelyekből komplett ételek is készíthetők!

Gulan vagy jiaogulan

(Gynostemma pentaphyllum)

gulan

A gulan tulajdonképp nem más, mint egy cserépben is nevelhető gyógyszer, de kertben is tartható. A szabadban télen elfagy, ám tavasszal újra kihajt ez a látványos kúszónövény. Szobában tartva pedig egész évben fejlődik.

Elég néhány levelét naponta teának vagy salátában felhasználni, már érezhető a gyógyhatása. Erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns hatású, szabályozza az anyagcserét, megelőzi a stressz által okozott betegségeket, erősíti az idegrendszert.

Kiváló a kimerültség ellen, pozitív, harmonizáló hatással van a közérzetre. Kína déli részéből származik, ahol a „halhatatlanság növényének” nevezik, mert úgy tartják, hogy azon a területen, ahol rendszeresen fogyasztják a teáját, ott a lakosság nagy része száz évnél is tovább él.

Törpebanán

(Musa acuminata)

törpebanán

A banánleveleket nem fogyasztják közvetlenül, de érdekes felhasználási módjuk, hogy a levelekbe csomagolva ételeket főzhetünk, melyek így kellemes ízzel gazdagodnak és állaguk is javul, megváltozik. A hazánkban egyre elterjedtebb télálló banánok mellett a szobanövényként tartott törpebanán is alkalmas erre.

A banán a világ legmagasabb lágyszárú, egyszikű növénye.

Ez természetesen nem a szobai törpebanánra, hanem termesztett rokonára vonatkozik. Bár sokszor mondjuk banánfának, gyakorlatilag ez inkább egy fűféle.

Ázsiai éttermekben sokféle ételt szolgálnak fel banánlevélen, és e gyakori tálalási technika mellett az is jellemző, hogy banánlevélbe csomagolva főznek meg ételeket. Mi káposztalevélben készítjük a töltött káposztát, a mediterrán országokban a szőlőlevélben készülnek ételek, Mexikóban a kukoricalevelet használják ugyanerre, de a banán szintén alkalmas ilyen célra.

A banánlevél vízálló és nem tapad, használat előtt célszerű kivágni a középső vastag levélerét.

A banánlevelet főzési célokra frissen vagy fagyasztva értékesítik. Felhasználás előtt méretre vágják, majd láng fölött kicsit melegítik, ettől megpuhul, könnyebben hajtogatható lesz. Ezt követően már belecsomagolható az étel, amihez akár a kivágott levélér is használható madzagként, hogy összetartsa a csomagot.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: