A babfélék köztudottan a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak, ezért érdemes minden nap fogyasztani belőlük valamilyen formában: salátában, levesben, egytálételben, szendvicskrémként vagy akár édességekben
Miért is jó ötlet rendszeresen fogyasztani babféléket?
Mert magas rosttartalmuk révén csökkentik a koleszterinszintet, a szív-, a cukorbetegség, a daganatos elváltozások és az elhízás kialakulásának lehetőségét. A rostok nagy mennyiségű vizet kötnek meg, ezáltal puhábbá és könnyebben üríthetővé teszik a székletet.
Babfélék fogyasztásakor nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint, ezért az inzulinigény is mérséklődik, vagyis a feldolgozásuk kisebb terhet jelent a hasnyálmirigynek.
Védik az agyat, szövetségeseink az emlékezőképesség megőrzésében.
Segítenek oldott állapotban tartani a koleszterint, így az nem tud lerakódni az erek falára, ezáltal védenek az artériák megkeményedése ellen.
A legmagasabb antioxidánstartalommal a fekete bab büszkélkedhet, majd a vörösek és a pinto bab következnek.
Receptek babos édességekhez
És akkor nézzünk néhány példát arra, hogyan lesz belőlük ínycsiklandó, kevés összetevőt és munkát igénylő finomság!
Brownie fekete babbal: csepegtessünk le és öblítsünk át egy babkonzervet, tegyük konyhai aprítóba. Adjunk hozzá 2 felkarikázott banánt, egyharmad csésze kakaóport, egyharmad csésze szirupot, fél csésze natúr mogyoróvajkrémet. Miután jól megdolgoztuk, szórjunk bele fél csésze zabpelyhet és fél csésze apróra vágott étcsokoládét. Keverjük össze, majd simítsuk egy kicsi tepsibe. Süssük 30 percig 180°C-ra előmelegített sütőben.
Csicserikeksz: 250 g főtt, leöblített, lecsepegtetett csicseriborsót turmixoljunk fél csésze mogyoróvajjal, egyharmad csésze, ízlés szerint választott sziruppal, 1 teáskanál vaníliával, csipet sóval és fél teáskanál sütőporral. Végül keverjünk a masszába negyed csésze csokicseppet. Nagyjából másfél evőkanálnyi adagokból készítsünk gombócokat (ha túlságosan ragacsos, tegyük hűtőszekrénybe 15 percre), majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kissé lapítsuk le és 180°C-ra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig.
Kakaós babpuding: 250g főtt vörös babot mossunk át és csepegtessünk le. Turmixoljuk negyed-fél csésze növényi tejjel (attól függően mennyire sűrűre szeretnénk), 3-4 evőkanál kakaóporral, egyharmad csésze tetszőleges sziruppal (juhar, agavé, kókusz, datolya, stb.), fél csésze mogyoróvajjal és egy csipet fahéjjal. Adagoljuk kis csészékbe, kelyhekbe vagy üvegpoharakba. Friss gyümölccsel vagy apróra vágott csokival díszítve tálaljuk.