0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 10.

5 étel, mely védelmet biztosít a krónikus gyulladás ellen

Hogy tudjuk a gyulladás kialakulásának esélyét, illetve a meglévő gyulladás mértékét leghatékonyabban csökkenteni? Úgy, hogy növeljük az antioxidánsokban gazdag, valódi táplálékok fogyasztását.

Ezeket kerüljük

Veszélyes zsírok

Az állati eredetű telített zsírok gyulladáskeltő hatással bírnak. Ezért jó, ha a telített zsírok mennyisége az étrendünkben nem több napi kalóriabevitelünk 10 százalékánál. Bónuszképpen a telített zsírok alacsony szinten tartásával csökkenteni tudjuk a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

A szakértők szerint a transzzsírok magasabb CRP-szintet (gyulladást jelző fehérje) eredményeznek, továbbá arra késztetik a szervezetet, hogy plakkokat képezzen az agyban. Ezek a plakkok összefüggésbe hozhatók a demenciával, illetve háromszorosára növelik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Finomított szénhidrátok

 

 

Azért ajánlott mérsékelni a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztását, mert ezek gyulladást illetve sérüléseket okoznak az érrendszerben. És éppen az ilyen sérülések talaján indul meg az érelmeszesedés.

Ultrafeldolgozott ételek

Nagy valószínűséggel tartalmaznak gyulladáskeltő összetevőket: transzzsírsavak, telített zsírok, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, mesterséges édesítőszerek, hidrogénezett olajok, stb. Ezeket a lehető legritkábban fogyasszuk, de a legjobb, ha teljesen elhagyjuk őket, és helyettük valódi táplálékot veszünk magunkhoz.

A világon ötből három ember gyulladással összefüggő betegségben hal meg. Ez elég nyomós érv arra, hogy igyekezzünk megelőzni a krónikus gyulladás kialakulását vagy mérsékeljük a meglevő gyulladás mértékét. A természetesebb, kevésbé feldolgozott, fitonutriensekben gazdagabb ételeket tartalmazó étrend, amellett, hogy csökkenti a gyulladást, észrevehető hatással lehet a fizikai és az érzelmi egészségünkre is.

Ez is érdekelheti:

Súlyos betegségekért lehet felelős az ilyen élelmiszerek fogyasztása

Erdei tudástrezor

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: