Ezeket kerüljük
Veszélyes zsírok
Az állati eredetű telített zsírok gyulladáskeltő hatással bírnak. Ezért jó, ha a telített zsírok mennyisége az étrendünkben nem több napi kalóriabevitelünk 10 százalékánál. Bónuszképpen a telített zsírok alacsony szinten tartásával csökkenteni tudjuk a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.
Finomított szénhidrátok
Azért ajánlott mérsékelni a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztását, mert ezek gyulladást illetve sérüléseket okoznak az érrendszerben. És éppen az ilyen sérülések talaján indul meg az érelmeszesedés.
Ultrafeldolgozott ételek
A világon ötből három ember gyulladással összefüggő betegségben hal meg. Ez elég nyomós érv arra, hogy igyekezzünk megelőzni a krónikus gyulladás kialakulását vagy mérsékeljük a meglevő gyulladás mértékét. A természetesebb, kevésbé feldolgozott, fitonutriensekben gazdagabb ételeket tartalmazó étrend, amellett, hogy csökkenti a gyulladást, észrevehető hatással lehet a fizikai és az érzelmi egészségünkre is.
Ez is érdekelheti:
Súlyos betegségekért lehet felelős az ilyen élelmiszerek fogyasztása