0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Jégeső utáni teendők, hogy csökkentse a gazdasági károkat

A csapadék különleges, szilárd halmazállapotú formája a jégeső, ami igen nagy gazdasági károkat okoz.

A viharokkal gyakran érkező jégfelhőkből a jégszemcsék, jégdarabok keskeny sávokban, pásztákban hullanak a földre. A jégeső főként a nyári hónapok (május–augusztus) látogatója, de egyre korábban érkezik.

Illusztráció

A jégszemcsék a légkör extrém hideg rétegeiben keletkeznek, és mindig csak gomolyos zivatarfelhőből esnek. Az erőteljes légáramlat magasba, a légkör hideg rétegeibe szállítja a vízcseppeket, vagy már a jégszemeket, ahol szabálytalan alakú, szilárd állapotú szemcsékké fagynak. Az így kialakult jégszemek a nagyon magas és hideg légkörből a zivatar hirtelen leáramlásával hullanak le. Ha a jégszem mérete kicsi, azaz 0,5 milliméter alatti, akkor az jégdara, míg az 5 millimétert elérő vagy meghaladó szemcséket jégesőnek nevezzük, bár sokkal nagyobbak, tyúktojás méretűek is lehetnek. A legtöbb zivatarnál kialakulnak a jégszemek, de sok esetben elolvadnak, mielőtt a talajra érnek.

Hogy lesz-e a jégeső, az attól függ, hogy a felhőben mennyire nőnek meg a jégszemek: egy bizonyos mérethatár fölött már nincs idejük elolvadni.

Hatalmas kárt okoz

A jégeső súlyos károkat okozhat az épületek tetőin, tetőablakain, a gépjárművekben, repülőgépekben, valamint az állat- és növényállományban. A légi közlekedésben is az egyik legnagyobb veszélyforrásnak számít, károsítja a repülőgépeket, a kifutópályán összegyűlő jégdarabok veszélyessé tehetik a repülőgépek landolását. A jég és a viharos szél együtt megsérti az időjárásnak kitett növényállományokat, nagy esési energiával széttépi a növények zöld részeit (hajtásokat, leveleket, bogyókat), de megüti és mélyen megsebzi a fás részeket is (vesszőket, karokat, törzseket). Nagy károk alakulnak ki mind a szaporítótelepeken (anyatelepeken, törzs­ültetvényekben, szőlőiskolákban), mind a termő ültetvényekben. A jég által okozott sérüléseken keresztül könnyen bejutnak a kórokozók és kártevők, és másodlagos kárt okoznak. A legyengült növények pedig számottevően elmaradhatnak fejlődésükben, terméshozamukban.

A klímaváltozás miatt sajnos egyre gyakoribbak a zivatarok, az elemi csapást okozó jégesők.

Mindig elkeserítő látvány a jégeső utáni állapot a szőlőskertekben, szőlőültetvényekben. A jég percek alatt tönkreteszi az egész évi munkát és a termést, nehezíti a termesztést, a károk helyreállítása pedig költséges.

A dolgozók szakismeretét bizony próbára teszi a jégverés utáni állapot rendezése. Komoly szaktudást, türelmet és gyakorlatot igényel a károsodott tőkéket gyógyítani, eredeti állapotukat helyreállítani.

A legsúlyosabb esetek
Számos példa áll előttünk az előző évszázadokból. A legsúlyosabb jégesők emberáldozatokkal is jártak: a 9. században 200 zarándok halálát okozták.

Pesten 1853. március 19-én nagy mennydörgés után zuhogott a jég, utána meg a heves eső.

Hankovszky Zsigmond Kecskemétről az 1914. augusztus 19-i pusztító jégesőről számolt be. Olvashattunk arról, hogy 1986. április 14-én egy bangladesi településen az egy kilogrammnál nagyobb jégdarabok 92 ember halálát okozták.
Magyarországon az utóbbi évtizedek talán legnagyobb jégverése 1987. július 25-én volt, és az ország több részén (Baranya, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Veszprém és Szolnok megyékben) orkánerejű széllel és 3-5 centiméter átmérőjű jégdarabokkal pusztított. De súlyos károk keletkeztek 2012. június 9-én Barcs, Pécs, Baja, Szeged, Békéscsaba környékén is, csak hogy a jelentősebbek közül néhányat említsek. Heves, hosszú életű zivatarcella okozta ezt a nagy kárt.

Akkor viharos széllel és rendkívül intenzív csapadékkal jött a 3-4 centiméter átmérőjű jégeső.
Forrás: Kertészet és Szőlészet