Pro-és prebiotikumok emésztőrendszer
A probiotikumokról, a bélrendszer jótékony mikroorganizmusairól már bizonyára mindenki hallott. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a prebiotikumok mellett sem, hiszen ezek fontos táplálékul szolgálnak a gyomrunkban élő jó baktériumok számára.
A spárga, a fok- és a vöröshagyma, a banán, az articsóka, az alma, a lencse és a zab az egyéb létfontosságú tápanyagok mellett mind-mind tartalmaznak prebiotikumokat is.
Gyulladásfokozó ételek kiiktatása
Nem csak az a lényeg, miből fogyasszunk többet, azt is figyelembe kell vennünk, mit érdemes kiiktatni étrendünkből. Bizonyos élelmiszerek ugyanis gyulladásfokozó hatással bírnak, mely eredményeképp felborulhat az emésztőrendszer egészséges baktériumainak egyensúlya, úgynevezett diszbiózis alakulhat ki.
És hogy melyek is ezek a gyulladásfokozó élelmiszerek? Talán nem meglepő, hogy a lista éllovasai a különböző feldolgozott élelmiszerek, mint például a chipsek, bolti pékáruk, felvágottak, dobozos mártások, gyors ételek. Ezek magas transzzsír-, hozzáadottcukor-, hidrogénezett gabonaféle- és finomítottszénhidrát-tartalma jelentősen szabotálja az emésztőrendszer megfelelő működését, káros hatást kifejtve a bél mikrobiomjára.