Magra termesztés esetén ideális tőtávolságuk 50-70 cm, ha levélzöldségként fogyasztjuk, akkor 10×10 cm télállással tervezzünk. Az amarántokat magról szaporítjuk, és alapvetően nem szükséges palántát nevelni belőlük. Ám mivel magjaik aprók, és a fiatal magoncok könnyen összetéveszthetőek a hazánkban is elterjedt disznóparéjjal, érdemes a gyomlálás megkönnyítése érdekében mégiscsak előnevelni őket cserépben, ha az adott területen jellemző gyom a disznóparéj. A rendszeres öntözést meghálálják, így jobban fejlődnek, ám jól tűrik a szárazságot.
Az óriás, vagy kerti laboda (Atriplex hortensis), amit spenótfának hívnak, minden díszkertbe beillene. Akár háromméteresre is megnő, jó árnyékadó, vannak színes levelű változatai is. Mivel egész nyáron folyamatosan nő, így mindig vannak zsenge, ehető levelei.
Már a rómaiak is ismerték, jelenleg főként Nyugat-Európában elterjedt. Hazánkban inkább egyes dísznövényváltozatait találjuk szórványosan. Spenót helyett termeszthető, sokáig és könnyen szedhető, levelei puhábbak, fehérje- és ásványianyag-tartalma nagyobb. Nagy levéltömeget ad (2-4 kg/m2). Igénytelen, kevés gondozást igényel. Fényigénye nagy, az árnyékot csak eltűri. Már 14-16 °C körüli hőmérsékleten szépen fejlődik, de bírja a fagypont körüli hideget és a nagy meleget is. Talajban nem válogat, de tápanyagigényes, és kellő csapadék mellett bő levélmennyiséget ad.
A leveleket, hajtásokat kézzel szedjük, fiatalabb korban kaszálhatjuk is. Ezt követően pár nap után öntözzük, így sarjad és jól bokrosodik. Virágzásig mind a három változat levelét, zsenge hajtását szedhetjük. Lehetőleg frissen használjuk fel, hűtőben is csak rövid ideig tartható el.
Vannak kifejezetten kis termetű levélzöldségek, ezekből többet kell vetni, hogy értékelhető mennyiséget kapjunk, de megéri, mert nagyon könnyen termeszthetők és gyorsan fejlődnek.
A bányászsaláta botanikai neve Claytonia perfoliata, a porcsinfélék családjába tartozik. A Claytonia elnevezése az 1600-as évek botanikusára, John Claytonra utal. Az Észak-Amerika nyugati partvidékéről származó növény levele és virágos hajtása nyersen vagy főzve is fogyasztható, és nagyszerű C-vitamin-forrás, de magas oxaláttartalmú. Számottevő mennyiségben tartalmaz A-vitamint és vasat.
Apró fehér virágai februártól májusig nyílnak egy körben összenőtt levélpár fölött. Hűvös és nedves környezetben fejlődik jól, tehát már kora tavasszal kikel. A leginkább hidegtűrő salátaféle. Bár rövid tenyészidejű növény, újraveti magát.