A kövér porcsin (Portulaca americana) egy húsos levelű gyomnövény, amely ráterül a földre, így védi azt az erős napsugárzástól és lassítja a párolgást: gyakorlatilag leveleiben tárolja, a talajban pedig őrzi a maga számára a vizet. Nem érdemes tehát kigyomlálni, főleg azért nem, mert rendkívül egészséges, számos jótékony hatással bíró növény.
Több utalást találni róla régebbi korokból, hogy ezt a sokak által kiirtandó gyomnak tartott növényt az ínséges időkben ételként fogyasztották. A kövér porcsinban van a legtöbb omega-3 zsírsav a növények közt, emellett C- és E-vitamint tartalmaz és figyelemre méltó a pektintartalma. Bár nálunk közismert gyom, kaphatók kultúrváltozatai is, ezek a zöldségporcsinok, amelyek levele nagyobb, de van kissé sárgás színű levélváltozatú is. A porcsin húsos levelei és szárai kissé savanykásak, és lehet azokat nyersen, salátában fogyasztani, de készülhet belőle leves, mártás vagy savanyúság is.

A madársaláta vagy galambbegy saláta (Valerianella locusta) egy kis tőrózsás növény, amit mosva, de gyökerestől árulnak a konyhakész salátákban, keverékekben. Ekkor még olyan zsenge a növény, hogy tényleg gyökerestől fogyasztható. Vadon él Európa, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia egyes részein.
Könnyű termeszteni, mert hidegtűrő, őszi vetésre, tavaszi hajtatásra is alkalmas. Március végéig, majd szeptembertől vethető szabadba, fólia alá vagy balkonládába, tehát a nyarat azt inkább hagyjuk ki a termesztésből. Nagyon rövid a tenyészideje, és semmilyen növényvédelmet nem igényel.