0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

5 élelmiszer, amiből májusban a legtöbbet érdemes fogyasztani

Itt az idő, hogy a késő tavaszi, kora nyári termékek frissessége irányítsa a menüt!

Sárgarépa

Bár a sárgarépa egész évben kapható,  a narancssárga színű zöldség májusban a legzsengébb. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, azaz egy olyan karotinoidot, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, mely aztán az immunrendszer működésének támogatásától kezdve a betegségek és bizonyos rákos megbetegedések elleni potenciális védelemig mindenre jótékony hatással van. Egy adag apróra vágott sárgarépa közel 4 gramm rostot tartalmaz, melynek köszönhetően segíti a bélműködés szabályozását is,

A kisebb sárgarépák általában édesebbek, fogyassza őket nyersen!

A nagyobb sárgarépa vékonyra szeletelhető, tökéletes alapanyag szezámos-mézes sárgarépa salátához, de gyorsan meg is főzhető, pürét is készíthetünk belőle. Sülve is finom, kiváló például a juharszirupos sült sárgarépa.

 Spárga

A híres tavaszi zöldség is beszerezhető májusban. Olyat válasszon belőle, amelyiknek kemény a szára és teteje fényes, friss, hogy élvezhesse. A spárga kiváló C és K-vitamin- valamint rostforrás. Emellett alacsony kalóriatartalmú élelmiszer is, adagja mindössze 38 kalóriát tartalmaz.

A spárga elkészítésekor maradjunk az egyszerűségnél.

Dobja grill serpenyőbe, locsolja meg extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal, süsse pár percig, közben forgassa meg. Végezetül pedig gondoskodjon a spárga megfelelő tárolásáról, hogy növelje élettartamát. Egyszerűen állítsa egy vízzel teli pohárba, tegyen műanyag zacskót a csúcsok tetejére! A hűtőszekrényben így jópár napig megőrzi frissességét.

Ez is érdekelheti:

Így használja a fügelevelet, ezt az igazi kulináris kincset

8 étel, amiből többet kell ennie a gyors anyagcsere érdekében

Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló: