Sárgarépa
Bár a sárgarépa egész évben kapható, a narancssárga színű zöldség májusban a legzsengébb. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, azaz egy olyan karotinoidot, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, mely aztán az immunrendszer működésének támogatásától kezdve a betegségek és bizonyos rákos megbetegedések elleni potenciális védelemig mindenre jótékony hatással van. Egy adag apróra vágott sárgarépa közel 4 gramm rostot tartalmaz, melynek köszönhetően segíti a bélműködés szabályozását is,
A nagyobb sárgarépa vékonyra szeletelhető, tökéletes alapanyag szezámos-mézes sárgarépa salátához, de gyorsan meg is főzhető, pürét is készíthetünk belőle. Sülve is finom, kiváló például a juharszirupos sült sárgarépa.
Spárga
A híres tavaszi zöldség is beszerezhető májusban. Olyat válasszon belőle, amelyiknek kemény a szára és teteje fényes, friss, hogy élvezhesse. A spárga kiváló C és K-vitamin- valamint rostforrás. Emellett alacsony kalóriatartalmú élelmiszer is, adagja mindössze 38 kalóriát tartalmaz.
Dobja grill serpenyőbe, locsolja meg extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal, süsse pár percig, közben forgassa meg. Végezetül pedig gondoskodjon a spárga megfelelő tárolásáról, hogy növelje élettartamát. Egyszerűen állítsa egy vízzel teli pohárba, tegyen műanyag zacskót a csúcsok tetejére! A hűtőszekrényben így jópár napig megőrzi frissességét.
Ez is érdekelheti:
Így használja a fügelevelet, ezt az igazi kulináris kincset
8 étel, amiből többet kell ennie a gyors anyagcsere érdekében