0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A saját zöldség íze

Azt tapasztalom, hogy az árak emelkedése miatt többen termelnek, mint régebben. Remélem, egyre inkább tudatosabbá válnak az emberek, ha megtapasztalták a saját zöldség ízét.
Palántát 7500 négyzetméternyi fóliasátorban nevelnek palánták
Palántát 7500 négyzetméternyi fóliasátorban nevelnek

– Minden palántának mások a környezeti igényei. A legnagyobb feladatom, hogy a kellő számban a megfelelő időre, méretre neveljem őket. Ebben elengedhetetlen a tapasztalat, a szakirodalmi adatok jó iránymutatók, de az adott körülmények is mindig változnak, még zárt termesztőberendezésben is, így borulhat a menetrend. Minden magból próbavetéseket csinálunk, mindent felírunk napra pontosan. Speciális földkeveréket használunk. Nevelési időszakban reggeltől estig figyelem a palánták fejlődését, már a levelük állásából megmondom, hogyan érzik magukat. Minden palántából, amit értékesítünk, ültetünk magunknak tesztpéldányokat, és letermeljük, így monitorozzuk az eredményt. Alaposan túlkalkulálom a tervezett szükségletet, az esetleges hibák vagy piaci fellendülések miatt. Idén háromszoros szorzót alkalmaztam, de már két hónappal a kiültetés előtt van olyan fajta, ami majdnem elfogyott. Nagyon függ az időjárástól a vásárlási kedv, borult időben még az interneten sem rendelnek palántákat, ha viszont süt a nap, és lehet kertészkedni, rohamszerűen beindulnak a vásárlások. Úgy gondolom, mindenkinek kellene zöldséget termelnie, akinek engedi a fizikai ereje és van kertje, hogy élvezhesse az előnyeit. De a legtöbb ember még falun is a boltokban veszi az import zöldséget.

A magaságyásoknak Kovács András szerint nagy jelentősége van, mert könnyen művelhető. De ugyanúgy rendszeresen gondozni kell őket, mint a kertet – tanácsolja.
Speciális földkeveréket használnak
Speciális földkeveréket használnak

– Számomra is a fő szempont a kert létesítésében, hogy könnyen fenntartható legyen, és szinte csak szüretelni kelljen. Erre megvan már a receptem. Amit nem lehet palántázni, csak helyrevetni, azt célszerű magaságyásba tenni. A gyomlálást el lehet végezni egyetlen terepszemle alkalmával, hajolgatás nélkül. Általában keveslem amekkora kertet csinálnak az emberek. Azt tudnám javasolni, hogy gondoljanak a feldolgozásra és a többi családtagjukra is. Mi házi ketchupot, paradicsomszószt, aszalt paradicsomot, paradicsomlevet is készítünk. Paprikából és padlizsánból ajvárt és szendvicskrémet állítunk elő, mindezek mellett különböző savanyúságokat. Terméscsökkentő tényező a különböző kártevők jelenléte, a pockok, csigák, hernyók, poloskák jelentős károkat okoznak a termésben, ezért érdemes pár tövet erre is rákalkulálni. Természetesen a védekezést is el kell végezni. A kertet napos, szellős helyen a legjobb kialakítani, így a gombabetegségek később jelennek meg, és a csigák is a nyirkos részeken támadnak jobban. Az én módszerem az agroszöveten alapul, abba ültetem a zöldségeimet, így nem kell a gazolással foglalkozni, csak a növényeim tövénél. Aki nem szereti a talajtakarás ezen módját, annak a fűrészport javaslom.

A mély mulcsozást nem kedveltem meg, és szerintem az ízekre sincs jó hatással. A talajt érdemes felrotálni ültetés előtt, ilyenkor pelletált szarvasmarhatrágyával dúsítani. A többéves érett komposztot ilyenkor érdemes visszajuttatni a kertbe.

A családi vállalkozás folyamatosan fejlődik.

– Biztos vagyok benne, hogy jövőre még szélesebb választékkal tudok majd megjelenni a piacon. A legnagyobb korlátozó tényező a volumen, nehezen tudunk elcsomagolni már ennél több megrendelést. Tízfős csomagoló csapattal dolgozunk kiültetési időszakban, és 200-500 csomagot tudunk naponta elkészíteni, ami néhány ezer megrendelésnél már komoly fejtörést és hajtást igényel. Ezt a részt is szeretnénk fejleszteni – tette hozzá Kovács András.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság