0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

A propoliszról a gyakorlatban

A Méhészet tavaly januári és februári számában KOVÁCS DÁVID méhésztársunk kiváló cikksorozatát olvashattuk „Miért és hogyan termeljünk propoliszt” címmel.

Szerző: Nagy István Kálmán

A sorozat befejező, harmadik írását már nagyon vártam. Végre az idei januári számban ez is megjelent „A propolisz gyűjtése és feldolgozása” címmel. Ezúton is gratulálok a szerzőnek azért, mert e témát elsősorban gyakorlatias megközelítéssel ismertette.

Mivel magam is körülbelül ötven éve folyamatosan termelem, feldolgozom és árusítom a propoliszt, ezért bátorkodom az alábbi néhány kiegészítéssel és megerősítéssel szolgálni.

méhek kaptár méz
Illusztráció
Fotó: Propolia, Pixabay

1. A cikksorozat szerzőjének véleményével ellentétben, szerintem bőven van magyar vagy magyar nyelven is elérhető szakirodalom (sőt tudományos közlemény is) a propoliszról. A méhészképzés alapjául szolgáló Méhész leszek 1–2. tankönyv is tartalmazza az alapismereteket. Az viszont igaz, hogy vannak olyan méhésztársak is, akiknek az ismeretei e téren hiányosak. Néhány hónapja én is döbbenten néztem a YouTube-csatornán az egyébként hasznos és jó videókat készítő ladánybenei méhésztársat, amint a propoliszgyűjtést szemlélteti: a keretfedőül szolgáló hullámos, gyűrött nejlontakarót felszakítva mutatja az 1-1,5 centiméteres viaszhidakat a felső keretléceken, hogy „na, ez itt a propolisz”.

Nos, ezekben a viaszépítményekben, amelyekben még a hatszögletű sejtkezdemények is látszanak, csak néhány százalék a propolisz, a többi viasz. Már régen száműztem a nejlontakarót, helyettük vékony és hajlékony műanyag lemezt használok.

propolisz termelés

Ez egyrészt tartós, másrészt biztosítja a felső keretléctől való 1-2 milliméteres távolságot, amelyet a méhek néhány nap alatt betömítenek szinte 90-100 százalékos propolisszal. Tehát nem értek egyet a szerző azon sommás megállapításával, hogy a lekapargatott propolisz csak ipari hulladék.

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: