0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A 9 legegészségesebb sajt – tejes finomságok, melyeknek nem is kell ellenállnunk

Legyen szó lyukas, penészes, fűszerekkel bolondított vagy klasszikusabb vonalon mozgó sajtról, egy biztos: nehezen találni olyan embert, aki ne lenne oda a tej ezen formájáért!

Feta  sajt

sajt

A feta hazája Görögország, ahol a tradicionális recept szerint kecske- vagy juhtejből készül. Utóbbiból valamivel erőteljesebb ízvilágú sajt készül. Friss, puha állag jellemzi, folyadékban tárolják, hogy ezeket a tulajdonságait minél tovább megőrizhesse.

Jó hír a diétázók számára: a feta alacsony kalóriatartalmú sajt, 28 grammos adagjával nagyjából mindössze 75 kalóriát viszünk be.

Morzsolhatjuk salátákra, tojásételekben is nagyon finom, de akár mártogatóst is készíthetünk fetasajtból, melyet friss zöldségszeletekkel fogyaszthatunk.

Cottage cheese

A cottage cheese leginkább a túróhoz hasonlítható friss sajt. Az Egyesült Államokban alkották meg, tehéntej készítésével, a mai napig abból készítik.

Zsír- és kalóriatartalma egyaránt alacsony, ugyanakkor fogyasztásával jelentős mennyiségű fehérjét vihetünk be.

A proteinnek hála étkezés után tovább kitart jóllakottság-érzetünk. Nem csoda, hogy a fogyni vágyók nagy kedvence.

Adhatunk hozzá zöldfűszereket, kenhetjük pirítósra, de tojásételekben, sőt mártogatós vagy smoothie alapanyagaként is megállja helyét.

Ricotta

Újabb olasz sajtkreáció a listán! A ricottát eredetileg más sajtok készítése után megmaradt, tehén-, kecske-, juh- vagy bivalytej vizesebb részeiből állították elő. Krémes, a cottage cheese-nél könnyedebb textúra jellemzi.

Fehérje tekintetében a tejsavó dominál benne, mely proteintípus a számunkra összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza.

A tejsavó könnyen emészthető, hatékonyan segíti az izomtömeg gyarapodását, néhány kutatás szerint még a koleszterin- és a vérnyomásszint értékeire is jó hatást gyakorol.

A ricotta jól illik salátákba, tésztaételekbe, különösen lasagne-ba. Készíthetünk belőle sós mártogatóst zöldségekhez, de egyszerűen gyümölccsel is feldobhatjuk uzsonnára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthline.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.