Feta sajt
A feta hazája Görögország, ahol a tradicionális recept szerint kecske- vagy juhtejből készül. Utóbbiból valamivel erőteljesebb ízvilágú sajt készül. Friss, puha állag jellemzi, folyadékban tárolják, hogy ezeket a tulajdonságait minél tovább megőrizhesse.
Morzsolhatjuk salátákra, tojásételekben is nagyon finom, de akár mártogatóst is készíthetünk fetasajtból, melyet friss zöldségszeletekkel fogyaszthatunk.
Cottage cheese
A cottage cheese leginkább a túróhoz hasonlítható friss sajt. Az Egyesült Államokban alkották meg, tehéntej készítésével, a mai napig abból készítik.
A proteinnek hála étkezés után tovább kitart jóllakottság-érzetünk. Nem csoda, hogy a fogyni vágyók nagy kedvence.
Adhatunk hozzá zöldfűszereket, kenhetjük pirítósra, de tojásételekben, sőt mártogatós vagy smoothie alapanyagaként is megállja helyét.
Ricotta
Újabb olasz sajtkreáció a listán! A ricottát eredetileg más sajtok készítése után megmaradt, tehén-, kecske-, juh- vagy bivalytej vizesebb részeiből állították elő. Krémes, a cottage cheese-nél könnyedebb textúra jellemzi.
A tejsavó könnyen emészthető, hatékonyan segíti az izomtömeg gyarapodását, néhány kutatás szerint még a koleszterin- és a vérnyomásszint értékeire is jó hatást gyakorol.
A ricotta jól illik salátákba, tésztaételekbe, különösen lasagne-ba. Készíthetünk belőle sós mártogatóst zöldségekhez, de egyszerűen gyümölccsel is feldobhatjuk uzsonnára.