0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A 9 legegészségesebb sajt – tejes finomságok, melyeknek nem is kell ellenállnunk

Legyen szó lyukas, penészes, fűszerekkel bolondított vagy klasszikusabb vonalon mozgó sajtról, egy biztos: nehezen találni olyan embert, aki ne lenne oda a tej ezen formájáért!

Parmezán

tészta, sajt, parmezán

A parmezán kemény, érlelt sajt, sós, enyhén diós ízzel. Nyers, pasztörizálatlan tehéntejből készül,  legalább 12 hónapon át érlelik, mely folyamat eredménye egy rendkívül jellegzetes, karakteres sajt.

Kalciumban és foszforban egyaránt gazdag, melyek kulcsszerepet játszanak csontjaink egészségében.

A hosszú érlelés alacsony laktóztartalmat eredményez, melynek köszönhetően emésztése még néhány laktózérzékeny fogyasztónak sem okoz gondot (ha érintett, egyeztessen orvosával!).

Nincs olyan olasz étterem, ahol ne lenne parmezánsajt: tésztára reszelik, pizzára szórják, de sajttálakon is fantasztikus ízélményt nyújt gyümölcsök és olajos magvak kíséretében.

Ementáli

sajt

A svájci típusú sajtok közül hazánkban egyértelműen az ementáli a kedvenc, mely Emmental környékéről származik. A világhírű svájci sajtkülönlegesség eredetmegjelöléssel bír, ám manapság már nem mindegyik érkezik egyenesen Svájcból a boltok polcaira.

Jellegzetes lyukas külsejét baktériumoknak köszönheti, melyek a fermentálás során gázt szabadítanak fel.

És hogy mi teszi egészségessé? A minőségi svájci sajtok alacsonyabb sótartalommal rendelkeznek, mint a sajtok zöme. Így mértékletes fogyasztásuk mellett nem kell aggódnunk a túlzott nátriumbevitel miatt.

Szendvicsekhez, hamburgerben, gyümölcsökkel, krémleves megkoronázásához is használható ementáli.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthline.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.