Parmezán
A parmezán kemény, érlelt sajt, sós, enyhén diós ízzel. Nyers, pasztörizálatlan tehéntejből készül, legalább 12 hónapon át érlelik, mely folyamat eredménye egy rendkívül jellegzetes, karakteres sajt.
Kalciumban és foszforban egyaránt gazdag, melyek kulcsszerepet játszanak csontjaink egészségében.
Nincs olyan olasz étterem, ahol ne lenne parmezánsajt: tésztára reszelik, pizzára szórják, de sajttálakon is fantasztikus ízélményt nyújt gyümölcsök és olajos magvak kíséretében.
Ementáli
A svájci típusú sajtok közül hazánkban egyértelműen az ementáli a kedvenc, mely Emmental környékéről származik. A világhírű svájci sajtkülönlegesség eredetmegjelöléssel bír, ám manapság már nem mindegyik érkezik egyenesen Svájcból a boltok polcaira.
És hogy mi teszi egészségessé? A minőségi svájci sajtok alacsonyabb sótartalommal rendelkeznek, mint a sajtok zöme. Így mértékletes fogyasztásuk mellett nem kell aggódnunk a túlzott nátriumbevitel miatt.
Szendvicsekhez, hamburgerben, gyümölcsökkel, krémleves megkoronázásához is használható ementáli.